Дмитро Заєць - наш клієнт, підприємець і тренер з керлінгу. Зі спортсменами він займається вже більше 10 років, регулярно бере участь у турнірах Північної Європи, Канади і США, а зараз тренує наших паралімпійців. Дмитро розповів нам, як в Україні йдуть справи з керлінгом.

Дмитрий Заєц - клієнт Profitmark

У минулому я займався баскетболом. Тоді я жив у Москві, а в Росії керлінг  розпочинали саме колишні баскетболісти. Це пояснюється тим, що рухи в цих видах спорту дуже схожі технікою: в баскетболі, коли випускаєш м'яч, кисть працює так само, як коли в керлінгу випускаєш камінь. Ази мені показував Антон Батугін - він зараз старший тренер російської паралімпійської збірної. Я їздив на змагання, спостерігав, як грають і мислять гравці, яка тактика. Перші тренування мої були з паралімпійцями. До Києва я приїхав у 2008 році. Всеукраїнська федерація керлінгу на той момент вже існувала 4 роки, але розвинене все було дуже слабко: пам'ятаю, камені для гри привозили з Білорусі рейсовим автобусом "Ікарусом".

КОЖЕН ВІДДІЛ В КОМПАНІЇ ПОВИНЕН БУТИ ЯК КОМАНДА З КЕРЛІНГУ

Приїхавши, я дізнався, що в ТРЦ "Dream Town" мої знайомі відкривали доріжки для керлінгу. У мене тоді якраз був вільний час, бізнес не вимагав мого втручання, і я пішов до них працювати старшим інструктором. Капіталовкладення на утримання там льоду і самого льодового комплексу з 2 доріжок 50 м завдовжки і 5 м завширшки становило $ 500 000. Коштувала гра 1000 грн на годину, але це з команди з 8 людей, тобто можна скинутися або домовитися, щоб платили ті, хто програв, це додає азарту. Була у нас також ініціативна група - хлопці, які спробували, і їм сподобалося, з ними ми проводили турніри, куди приїжджали 100-150 чоловік. До нас приходили грати посольства Канади та Нової Зеландії. Взагалі в усьому світі комерційний керлінг виживає завдяки корпоративам: компанії грають між собою, це хороша можливість весело і цікаво провести час, згуртувати колектив. І вони не просто так обирають керлінг. Я за першою освітою економіст, раніше займався кадрами і можу сказати: кожен відділ в компанії повинен бути як команда з керлінгу. У грі є момент, коли треба терти камені - там повинно бути розуміння з півслова. Керлінг дуже добре виявляє командність і дозволяє визначити "не ваших" людей.

Заповнюваність доріжок в "Dream Town" на той час становила 8-10% від усього часу роботи, так що лід часто був вільний, і у нас був час самовдосконалюватися: ми з товаришем багато тренувалися, з ранку до вечора кидали каміння. Незабаром ми зібрали тут команду, приїхали в Калінінград на змагання і обіграли там таких суперників! .. Шведів, естонців, росіян - вони навіть не знали, що в Україні є керлінг!

Іноді, щоб взяти участь у турнірах, я приєднувався і до "збірних солянок" - моїх знайомих з різних країн.

Керлінг в "Dream Town" працював до 2011 року. Оренда торгового приміщення коштувала  $ 100 за 1 м², а керлінг займав 600 м². Це важко. А залученням людей і розвитком ці три роки особливо ніхто не займався. Майданчик простоював, утримувати його було нерентабельно. Хоча треба було шукати вихід: рекламу робити, акції. Причому під час ігор відвідувачі постійно підходили, дивилися і цікавилися, і керлінг, до речі, дуже приваблював людей в бари біля доріжок: зачинилися ми - збанкрутували і бари навколо. Виходить, керлінг мав свою особливу ауру для "Dream Town".

Керлинг в Україні


НАСКІЛЬКИ У АЙСМЕЙКЕРА РІВНІ РУКИ І ХОРОШЕ ОБЛАДНАННЯ, НАСТІЛЬКИ ХОРОШИЙ БУДЕ У ВАС КЕРЛІНГ

Після закриття "Dream Town" федерація домовилася з дирекцією ТРЦ "Термінал" у Броварах, щоб нам виділяли на ковзанці якийсь непопулярний час. Я отримав другу вищу освіту - педагогічну, в університеті ім. Драгоманова - і став тренувати дефлімпійців - спортсменів з вадами слуху. Крім того, я був там і айсмейкером, тобто відповідав за лід і готував його до гри. Оскільки це була арена для фігурного катання та хокею, то іноді мені доводилося вночі перед нашими тренуваннями повзати по льоду - наносити розмітку, вирівнювати. Я отримую від цього задоволення. На світових чемпіонатах бригади фахівців можуть два тижні займатися майданчиком - заливати водою, ставити периметр - але у нас стільки часу не було. Машина для підготовки льоду для фігуристів і хокеїстів вирівнює поверхню неідеально - перепад може бути від 1 см до 5 см, а для керлінгу це принципово. Крім того, повинен бути контроль вологості і температури повітря, тому що коли сиро в приміщенні, якість льоду не підходить для керлінгу.

Тут важливо все з моменту підготовки - який комплекс, яка холодильна установка, який фахівець робить лід. Цю справу треба любити. Льодоваріння - ціла наука: якою водою заливати, якої температури. Спеціальні пухирці наносять - паббли - це кульки води. По гладкому льоду камінь не йде, тільки по трохи шорсткому. Всі камені, до речі, їдуть по-різному: вони ж натуральні, а природа не буває однаковою - якийсь камінь важчий, якийсь легший, якийсь більше витерся.

Про досвід реєстрації ТМ Керлінг


ПОРІВНЯНО З КЕРЛІНГОМ, ХОКЕЙ - ГРА ДЛЯ ДІВЧАТОК

У мене вся сім'я спортивна: дружина - колишня фігуристка, дочка теж фігурним катанням займається, а син - хокеєм. Так ось ви коли порівняєте ці види спорту, зрозумієте, що хокей - гра для дівчаток. Для керлінгу потрібно бути ще більш фізично витривалим: тут дуже непрості виїзди, випади - 2 години тіло в напрузі, всі м'язи задіяні. Під час гри вага тіла зміщується повністю на щітку для свіпінгу, якою ми тремо камені, а ноги просто підтримують рівновагу. І за всю гру людина пробігає “на руках” 4 км. А уявіть, 2-3 гри в день. Для цього потрібна серйозна фізична підготовка.

У КЕРЛІНГ ГРАЮТЬ НАСАМПЕРЕД ГОЛОВОЮ

Я переконаний, що наша країна в такій економічній ситуації, тому що ми мало граємо в керлінг. Якщо будемо грати більше - в кожному обласному центрі, в районному центрі - у нас справи підуть краще, тому що в керлінг грають головою, там суцільний аналіз: ти дивишся, як твої камені їдуть, і як суперника, аналізуєш вимірювання. Зараз в керлінг в Україні залучені приблизно 1000 осіб. Але ми намагаємося його популяризувати, з кожним роком все більше людей залучаємо, трошки виходить.

У лютому у федерації з'явилися хороші спонсори, "Dream Town" реанімували - відкрили там керлінг на 3 поверсі біля ковзанки. В лютому і березні до введення карантину ми тренувалися. Але багато речей там зробили неграмотно: бюджет льоду 20 000 в день - просто через електроенергію, яку з'їдає холодильна машина без регуляції потужності. Там високі стелі, працює опалення ТРЦ, маса теплого повітря ходить, а підтримувати лід затратно - намагаються економити, на ніч ставлять охолодження на мінімум. А керлінгу -5 градусів потрібно, тобто холодильна установка повинна працювати потужніше. А ось фігуристам, навпаки, потрібен м'який лід.

Дмитрий Заец и команда на соревнованиях


ПОТРАПИТИ НА ОЛІМПІЙСЬКІ ІГРИ - ЦЕ ШЛЯХ ДОВЖИНОЮ У ВІЧНІСТЬ

В Європі є три групи по силі: А - найсильніші, В і С. Тобто Україні треба спочатку заявитися в групу С. Виграти там 1 місце. Потім в групі В виграти 1 місце. Далі - в групі А потрапити в п'ятірку. І тільки тоді ми потрапимо на Чемпіонат світу. І "на світі" потрапити в дев'ятку (одне з місць віддається країні, що приймає). І вже ці 10 команд їдуть на Олімпійські ігри. Цей шлях у української збірної може зайняти років 20. Але все залежить від того, як ми будемо працювати: якщо знайдемо тут толкових спортивних хлопців, то можна і за два роки зробити. Як варіант, Україна може провести Зимові Олімпійські ігри, і тоді ми точно зможемо взяти участь у них.

Крім федерації, є ще Укрцентр "Інваспорт", який займається фізичною культурою і спортом людей з інвалідністю. Керлерів із вадами слуху в нас приблизно 100-120 осіб, є команди у 8 обласних центрах.

Зараз я готую їх до Деф. чемпіонату світу, який пройде в березні 2021 року в Канаді. Минулого року ми вже їздили в Італію. Дефлімпійців я возив на турніри до Європи, вони грали з сильними суперниками.

У ПІВНІЧНІЙ ЄВРОПІ КЕРЛІНГ - МАСОВИЙ СПОРТ

Ті ж Австрія, Естонія, Фінляндія в керлінг грають століттями - у них є традиції, тренери, майданчики, фахівці.

Нещодавно ми були в місті Шаффгаузен у Швейцарії, там масштабний новий керлінг-центр побудував для своїх співробітників великий виробник годинників. Туди багато людей приходять грати, дітей беруть, навіть проводять уроки фізкультури для школярів. Кожен керлінг-клуб організовує змагання, куди може приїхати будь-хто охочий, вони в описі вказують, яким складом можна приїхати. Щотижня в Європі проводять змагання, є міжнародний сайт, де всі ці заходи можна відстежувати. Всі турніри проходять з п'ятниці по неділю.

Поїздка на турнір зазвичай не дуже витратна. Для людей з інвалідністю передбачена спеціальна програма, їм держава виділяє гроші.

Є турніри з призовим фондом, де можна і заробити. Платиш €300 внесок з команди, а виграти можна € 3 000 за 1 місце. У минулому році я виграв турнір у Фінляндії: у мене мало бути безкоштовне харчування, проживання та участь у цьогорічному турнірі. 15 червня треба їхати, але я сумніваюся, що небо відкриють, і він відбудеться.

З керлінгу проводиться чемпіонат світу "Сеньйори" - як пенсіонери - там гравці 50+. Так що за молодь вже не зіграю, але за "сеньйорів", може, ще поїду представляти Україну.

Дмитрий в процессе игры


ПРОЕКТ ПАРАЛІМПІЙЦІВ В КЕРЛІНГУ МИ ТІЛЬКИ ПОЧИНАЄМО ЗАПУСКАТИ

Минулого року українська команда вперше брала участь у Чемпіонаті світу-2019 з керлінгу. Це була змішана команда - хлопець і дівчина. Так що Україна вперше заявила про себе.

На Паралімпійських іграх команда ще жодного разу не була представлена. Але ми вже почали тренуватися, зібрали команду в Києві, ведемо роботу з регіонами. Зараз ми в Полтаві і в Івано-Франківську на рівні "Інваспорту" вже домовилися про лід.

У Мінську - це найближча керлінг-арена до Києва - у нас повинен був бути турнір в кінці березня, але через карантин ми не поїхали. Спортсмени наші тренуються вдома, для керлінгу ж головне - специфічна розтяжка і навантаження на вестибулярний апарат - спину, прес, ноги. Є навіть таке поняття як сухе тренування, тобто без льоду.

Для гри їм потрібне спеціальне обладнання. Людина, яка на візку, не може ж просто виїхати з каменем, їй потрібен пристрій - екстендер. Ми закупили їх буквально тиждень тому.

Я регулярно щось купую - то в Данії, то в Словаччині. Там мої знайомі постійно купують нове обладнання, а старе у них припадає пилом на складі, я у них і забираю - щось віддають і я реставрую, за щось кредит виплачую. Керлінг - взагалі гра недешева: за лід платити, черевики $ 500, щітка хороша € 350, штани € 120.

Ось купив в Канаді машину для різання льоду, яка коштує $ 15 000. Вона ідеально ріже лід і єдина в Україні. А її ще доставити і розмитнити потрібно. Хоча, напевно, міг би замість цього на Балі поїхати або мотоцикл купити. Але я це люблю.

Поле для игры


СТАДІОН - ЦЕ МОЯ МРІЯ. КОЛИСЬ МИ ЙОГО ВІДКРИЄМО

В Україні керлінг на початкових етапах. Але я хочу, щоб він тут розвивався. На жаль, ми не можемо запросити іноземних тренерів, бо тому ж словаку чи естонцю потрібно платити мінімум € 3000-5000. Плюс оплачувати проживання. А у нас тренер отримує в кращому випадку 6000-8000 грн. Ми самі повинні будувати, а не чекати, що хтось прийде і допоможе.

ЗАВДЯКИ КЕРЛІНГУ У МЕНЕ З'ЯВИЛИСЯ ДРУЗІ ПО ВСІЙ ПЛАНЕТІ

І вони дуже чекають, коли я їх запрошу сюди, всі хочуть приїхати в Україну. Думаю, коли відкриємо свій керлінг-клуб, до нас будуть багато і з задоволенням приїжджати. Будемо тут все на вищому рівні проводити.

Якщо й вам потрібна реєстрація торговельної марки, можна подати он-лайн заявку на нашому сайті. Окрім цього, користувачам доступна безкоштовна ознайомча перевірка торговельної марки по базі зареєстрованих: https://profitmark.ua.