Сандра Іщенко - наш клієнт і засновниця Центру для тварин Dog City. Тут собак і кішок чекають дитячий садок у стилі open space, салон краси з органічними засобами і професійна команда. Сандра розповіла нам про роботу центру та про те, на що важливо звертати увагу при спілкуванні з тваринами.

Dog City

Раніше я працювала в сфері рітейлу і фешн-індустрії. Я завжди любила тварин, підбирала бездомних кішок і собак, лікувала їх і знаходила їм сім'ї - це була моя віддушина. Коли народилася ідея відкрити в Києві центр, я дуже загорілася цією справою: мені було це цікаво і як соціальний проєкт, і як бізнес, і головне - мені подобається цим займатися. У США вже понад п'ятдесят років існує практика садків для собак, вони є навіть у найменшому американському місті, бо там людина не має права залишати надовго тварину без нагляду. Спершу я вирішила здобути освіту і практику, тому поїхала вчитися до Шотландії, де спілкувалася з сотнею собак щодня.

Dog City

 

DOG CITY СТАВ ПЕРШИМ В УКРАЇНІ ЦЕНТРОМ, ЯКИЙ ЗАПРОПОНУВАВ ТАКИЙ ШИРОКИЙ СПЕКТР ПОСЛУГ ДЛЯ ТВАРИН

До нас в Україні взагалі не існувало такого поняття як садок для тварин: він передбачений не тільки для цуценят, але і для дорослих собак; це місце, куди тварину можна вранці привести, а ввечері забрати, і де її будуть соціалізувати і навчати. На початковому етапі я слабко вірила, що в садок для собак будуть регулярно приходити, бо наш клієнт не був готовий до такого проєкту, але поступово клієнтів ставало дедалі більше, і ми додавали послуги - грумінг і спа, готель для котів, послуги кінологів. Проект виявився успішним.

https://profitmark.ua

Площа центру становить 160 м², є різні зони: у собак просторі кімнати, де вони гуляють і спілкуються з вихователями, а котики знаходяться в окремій зоні за двома дверима від собак, щоб чутність була якомога меншою, і тварини не нервували. Є кімната для грумінгу, рецепція, наші спальні і кухня.

У нас в команді шість чоловік. Мені дуже пощастило знайти наших майстрів з грумінгу, які стали моїми партнерами: це дві дівчини з ветеринарною освітою і дипломом міжнародного зразка. Вони дуже грамотні майстри і не стрижуть собак з подвійним типом вовни, бо знають, наскільки погано це впливає на структуру шерсті і теплообмін, і може навіть викликати безліч проблем зі шкірою. Тому ми не робимо і не рекомендуємо таку популярну стрижку, як, наприклад, "ведмедик Бу". Зате ми можемо виголити тримером візерунки чи пофарбувати тваринку спеціальними безпечними фарбами.

Dog City

При прийомі на роботу я тестую людей, навчаю їх психології тварин і правильним методам виховання і дресирування. У нас багато різних правил: як спілкуватися з тваринами, як їх тестувати, по яких групах формувати. Весь персонал проходить навчання з розпізнавання сигналів стресу тварин. 
 

МИ БІЛЬШЕ ВИХОВУЄМО, НІЖ ДРЕСИРУЄМО

На всій території центру встановлені онлайн- відеокамери: немає жодної зони, яка б не проглядалася. Через камери господар може спостерігати за тваринами в прямому ефірі: в будь-яку секунду відкрити камеру і подивитися, чим займається улюбленець і не переживати, адже часто трапляється, що можна здати собаку в готель, де п'ять хвилин для господаря познімають, як собачка чудово проводить час, а після цього її закриють в кімнаті. Ми любимо тварин і нічого не приховуємо. Якщо людина не любить тварин, така робота буде її дуже втомлювати, і це буде помітно з її поведінки. Таких людей я на роботу не беру. У нас не передбачені покарання для тварин, ми можемо хіба що в разі потреби відвести собаку в окрему кімнату на дві хвилини, щоб вона заспокоїлася. 

Щодо котів, наша основна мета не навчати їх, а зробити їх розслабленнішими, щоб вони комфортно себе почували, бо коти - досить територіальні тварини, вони погано соціалізовані, їх часто взагалі не виводять з дому, тому для багатьох з них зміна місця - великий стрес.

Dog City

Тиждень перебування собаки в готелі коштує 4 500 грн, кота - 2 500 грн. Садок тарифікується залежно від кількості відвідувань.

Нам здають на перетримку і кроликів, і морських свинок, ми доглядаємо за ними, годуємо, стрижемо їм кігтики, а вчора навіть мили їжачка. Від усіх власників ми вимагаємо довідки про вакцинацію тварин. 

У карантин ми були зачинені, клієнтів не було, тому ми займалися облаштуванням центру: висаджували газон і прикрашали приміщення і територію. 

НЕ ІСНУЄ СОБАК І КОТІВ, НЕПРИДАТНИХ ДО НАВЧАННЯ

Найчастіше проблема не в тварині, а у відсутності взаєморозуміння між господарем і твариною. Тому на курсах собака ідеально може слухатися кінолога, але з господарем такого контакту не буде. Усе тому, що собака гризе взуття і відриває шпалери з низки різних причин: це може бути стрес або гіперактивність, а іноді собако просто не гуляє достатньо і їй нікуди виплеснути свою енергію, вона сумує. Щоб тварина не розносила квартиру, їйпотрібно приділяти більше уваги, тренувати її розумово і фізично. Тут справа не у вихованні, а в щоденній рутині. 

Є собаки, яким після тестування я не рекомендую наш готель, бо тварини теж бувають інтровертами, деяким краще на самоті або з нянею, хтось однолюб і грає тільки з одним обраним другом, хтось узагалі не любить спілкування з собі подібними. Якщо наш центр тварині не підходить, я завжди чесно про це кажу і допомагаю знайти альтернативу.

Dog City

 

ТВАРИНИ САМІ ПО СОБІ НЕ БУВАЮТЬ АГРЕСИВНИМИ

Агресія з'являється від стресу, від страху за своє життя, від страху щось втратити або не отримати їжу. Якщо розуміти собаку і правильно з нею спілкуватися, вона не буде проявляти агресію, принаймні, до людини.

Будь-якому власнику тварини важливо вміти розпізнавати сигнали стресу. У собак це відвертання морди, хвіст, що нервово смикається, скутість у тілі, підвищене слиновиділення і задишка. У кішок - завмирання, розширені зіниці, сіпання кінчиком хвоста, шипіння.

https://profitmark.ua

 

ВСІХ НАШИХ КЛІЄНТІВ ОБ'ЄДНУЄ ЛЮБОВ ДО ТВАРИН

Всі вони не хочуть завдавати тваринам болю, як це роблять багато кінологів, саджаючи на суворі нашийники і навчаючи бити і смикати собаку. Нашим клієнтам важливо, щоб собака не сиділа в клітці, а проводила час із користю. Клієнти садочка - прогресивні люди, які знають, що таке соціалізація, і хочуть, щоб собака чи кіт виросли без страхів. Я вважаю, що любов до тварин - це розуміння її потреб і бажань з дотриманням концепції її п'яти свобод: свободи від стресу, дискомфорту, горя, страждань і хвороб.

Dog City

Щоб взяти тварину в Швейцарії і Великобританії, потрібно пройти спеціальні курси, навчитися, як з цією істотою жити і спілкуватися, розуміти її базові потреби. Наскільки я знаю, наприклад, кішок європейці можуть брати мінімум двох, вони повинні мати доступ на вулицю, інакше це буде вважатися порушенням прав тварини. Усе це важливо для того, щоб людина була свідомою, адже у нас деякі люди вважають, наприклад, що товста собака чи кіт - показник фінансового успіху, символ достатку. Це неправильно по відношенню до тварини.

Коли я зрозуміла, що мій бізнес - цікава ідея, і можуть почати з'являтися конкуренти, які будуть намагатися пропонувати схожий спектр послуг під схожою назвою, я вирішила зареєструвати торговельну марку, щоб не псувати репутацію і щоб під нашим ім'ям ніхто не зміг зашкодити тваринам. Через півроку планую формувати франшизний пакет, щоб розвивати бізнес і навчати нових співробітників.