Євгенія Копєйкіна - наш клієнт і засновниця IQsha Club. Євгенія пройшла шлях від педагога до власника дитячого садка, де є безліч додаткових послуг. Вона розповіла нам про те, чому важливо навчити дитину гратися і чому в IQsha можна не спати вдень.

Євгенія Копєйкіна

У сфері освіти я вже 12 років. Після закінчення київського педагогічного університету імені Драгоманова я працювала педагогом в приватному дитячому садку і школі, вивчала різні освітні підходи і методики. Коли я стала мамою, то зрозуміла, що хочу створювати свій бренд. Ми з чоловіком заснували центр дитячого розвитку, який уже за рік став дитячим садом.

IQsha Club

 

МИ ОРІЄНТУЄМОСЯ НА ІНДИВІДУАЛЬНИЙ РЕЗУЛЬТАТ ДИТИНИ

Наша навчальна програма базується на НУШ, в її основі проєктна діяльність та індивідуальний підхід до дитини, ми не оцінюємо, хто кращий, а хто гірший. В кінці кожного року наші методисти, використовуючи різні метрики, можуть відстежити результат кожної дитини. Сильна навчальна програма дозволяє розвивати в дитині бажання та інтерес до пізнання нового. Заняття спрямовані на розвиток навичок соціалізації та комунікації, вміння висловлювати і відстоювати свої погляди, представляти свої проєкти. Музика, англійська, живопис, прогулянки - активності постійно змінюються, дитина не сидить по 20-30 хвилин за партою.

Є два формати відвідування: формат міні-саду з 8:00 до 13:00 і сад повного дня з 8:00 до 19:00. Міні-сад включає 2-3 заняття на день, він створений для зручності батьків: в період 1,5-2 роки - перший рік у садочку - малюки зазвичай часто хворіють, до того ж багатьом дітям легше адаптуватися, коли спершу вони не перебувають у саду до вечора.

IQsha Club

Вартість відвідування міні-саду становить 7 000 грн на місяць, а саду повного дня - 9 000 грн. У нас також є спортивні секції та вузькопрофільні фахівці - психолог, логопед та інші - з ними діти за необхідності займаються в другій половині дня. З харчування ми співпрацюємо з кейтеринговою компанією.

IQsha бере участь у державній програмі компенсації на освіту: держава частково компенсує батькам з київською пропискою кошти на навчання дитини в приватному садку. Ця програма вимагає доопрацювань і має багато спірних моментів: наприклад, вона обкладається податком на прибуток, і з заявлених 3050 грн компенсації батьки можуть отримати лише 2000 грн. Однак загалом це хороша можливість від держави, якою варто скористатися.

Крім того, ми пропонуємо найближчим школам таку послугу як група продовженого дня: наші нянечки забирають школярів після уроків, організовують їм обід і приводять на локацію, де до вечора діти роблять з педагогами домашнє завдання, підтягують шкільні предмети. Школярі не перетинаються з дітьми з садка, вони займаються в інших кабінетах.

МІЙ ПРИНЦИП СТОСУНКІВ ІЗ ПЕРСОНАЛОМ: НЕ ВОНИ ДЛЯ МЕНЕ, А Я ДЛЯ НИХ

Міф про власника бізнесу, який відпочиває десь на островах і бере участь лише у фінансових питаннях - це не про мене. У нашій команді 15 чоловік, я всіх називаю колегами і вірю, що будь-яка ідея засновника неможлива без професійної команди. Розвиток сфери освіти - моя особиста соціальна місія: я сама вчуся і присвячую багато уваги навчанню персоналу.

IQsha Club

При прийомі на роботу співробітник проходить кілька етапів. У нас передбачені пробні дні після співбесіди і не менше місяця стажування. За цей період людина оцінює свої можливості, а діти придивляються і звикають до нового педагогу. Діти дуже добре зчитують емоційний стан і внутрішній настрій: якщо дорослих в цьому і можна обдурити, то дітей - точно ні. Наші педагоги не повинні мати якихось шаблонів, вони повинні бути добрими, відкритими до нового і натхненними. 

Я спостерігаю за колегами: хто на якому рівні розвитку, чи все гаразд, чи не відбувається емоційного вигорання - я розумію, що діти забирають багато енергії, тому графіки побудовані так, щоб вихователі не перевтомлюватися і за півроку не відчували, що віддали все, що могли.

IQsha Club

На дітей у нас ніхто не кричить - це навіть не обговорюється. Ба більше, у нас детально продумані різні процеси з метою уникнути в дитини стресу. Наприклад, найпоширеніша причина небажання дітей ходити в садок - це денний сон, через що мамам доводиться їх забирати перед тихою годиною. Ми вирішили цю проблему, створивши групи для дітей, що не сплять: під час тихої години вони гуляють на вулиці і граються.

З ПОЧАТКОМ КАРАНТИНУ МИ СТАЛИ ПІДТРИМКОЮ ДЛЯ БАТЬКІВ

Коли почався локдаун, ми одразу перейшли в Zoom і, дотримуючись програми садка, на 1,5-2 години в день займали дітей уроками та іграми. Усі збори з батьками і педагогами теж перевели в Zoom.

Ми йшли назустріч усім батькам: якщо хтось втратив роботу, і обставини не дозволяли оплачувати садок, ми все одно давали доступ до онлайн занять і підтримували стосунки з дітьми. Ми добре розвинули наш онлайн продукт, тож тепер у нас є інструменти на випадок повторного карантину.

Після виходу з жорсткого карантину, кількість дітей в групах у нас лишилася незмінною - до 10 осіб, змінився тільки розклад дня, бо садок тепер дезінфікується кілька разів на день. Це вплинуло на графік роботи саду, збільшився час прогулянок.

IQsha Club

 

ЯКЩО ДИТИНА НЕ ОТРИМУЄ ЕМОЦІЙНЕ ПІДКРІПЛЕННЯ ВІД БАТЬКІВ, ВОНА ЗНАХОДИТЬ ЙОГО В ТЕЛЕФОНІ

Психіка сучасної дитини настільки перевантажена інформацією, що, коли в неї немає в руках ґаджетів і вона не отримує яскравих емоцій, то не знає чим себе зайняти. Наше завдання - навчити дітей гратися і знаходити собі заняття. У нас навіть є такий вид активності як вільна гра, коли діти можуть самі вибрати гру із запропонованого в садку чи пограти власними іграшками.

IQsha Club

У садку діти ґаджети не використовують взагалі, тут у них просто немає потреби в цьому, максимум - разом з педагогом вони дивляться коротке освітнє відео чи слухають англійську пісеньку на ноутбуці. Як мама я проти того, щоб дитина в 5-6 років знімала "сторіз" і постійно сиділа в соцмережах. Це, звичайно, залежить від сімейних традицій і від ресурсів батьків - наскільки вони готові проводити з дитиною час після роботи. Але завдяки цим 30-40 хвилинах якісної уваги батьків ввечері дитині швидше за все не потрібні будуть ґаджети. В іншому випадку, не отримавши емоційного підкріплення, вона знайде його в телефоні, після чого відбудеться перенасичення.

Завдання батьків - розвивати інтереси дитини: якщо вона корисно задіяна і бачить, що батьки багато часу проводять у подорожах, катаються на велосипедах і просто гуляють, то їй не потрібно буде пояснювати, чому три години в соцмережах  - це не так цікаво, як три години в парку з сім'єю. 

До весни IQsha працював на вулиці Леваневського і на вулиці Голего, але після жорсткого карантину ми почали відкрилися тільки на Голего - там локація новіша, більше приміщення і більше можливостей: це було непросте рішення, але ми хочемо гідно завершити цей рік, а потім зробити рестарт другого садка і відкрити третій - розглядаємо район Софіївської Борщагівки.

Я вкладаю багато сил, знань і часу в розвиток садочка, адже це не тільки комерційний, а й соціально корисний проєкт. Звичайно, я хочу масштабувати його, щоб IQsha виріс до мережі садків, можливо, до школи. Реєстрація торговельної марки - це заявка, що у тебе серйозна організація. Плюс, вона дає можливість випускати інші продукти під своїм ім'ям.