Михайло Джамаль - наш клієнт і суспільно-активний підприємець. Переїхавши з Криму в 2014 році, він побудував у передмісті Києва "Кримський квартал" - комплекс, де придбали таунхауси волонтери, активісти і ветерани об'єднаних сил. Михайло розповів нам про важливість формування свого оточення, про свої нові проєкти, а також чому громадянська позиція - це рушійна сила нашого суспільства.

Михайло Джамаль

МАРКЕТИНГОВА СТРАТЕГІЯ "КРИМСЬКОГО КВАРТАЛУ" ВИБУДОВУЄТЬСЯ НА ЕМОЦІЙНИХ МОМЕНТАХ

До 2014 року я жив у Криму. Переїхав до Києва одразу після початку анексії півострова Росією. Київ - близьке для мене місто: я тут навчався, маю тут багато друзів, і саме в Києві я робив свої перші кроки в бізнесі. Коли я переїхав, мав тверде переконання, що не хочу жити серед людей, яких не розумію. Так склалося у Севастополі: я думав, що знав, хто мої сусіди, а потім виявилося, що це люди, яким абсолютно неважливий розвиток, люди, які хочуть повернутися в минуле, і мені з ними точно не по дорозі. Тож у Києві у мене з'явилася мета створити собі комфортне оточення. "Кримський квартал" ми почали будувати у червні 2016 року, а відкрили для заселення у грудні. Я - егоїст і не приховую цього, тому я сам обираю собі сусідів. Ніхто із забудовників ніколи не пропонує відбору серед покупців нерухомості. Я часто відмовляв людям у купівлі житла, не раз це провокувало скандали у пресі. Критерії відбору такі: людина повинна бути українцем у своїх діях - не їздити в окупований Крим, допомагати армії, брати участь у громадських рухах і загалом всіляко сприяти збереженню і зміцненню нашої країни. До речі, мова спілкування людей нам абсолютно не важлива. Основне - це громадянська позиція.
 

Михаил Джамаль

 

БАГАТО ЛЮДЕЙ РОБЛЯТЬ ДОБРО ТИХО

Мене дивує, коли публічних людей звинувачують у тому, що вони комусь допомагають нібито напоказ, для піару. Публічні волонтери - це хаби, що збирають і об'єднують тисячі людей для вирішення конкретного завдання. Головне, що людина розуміє, що відбувається у країні, вона активна і допомагає тим, чим може. Ми приймаємо до себе людей з цивільно-правовими цінностями, аналогічними нашим, - тих, хто переконаний, що все залежить тільки від них і ні від кого більше. Коли людина медійна і робить щось корисне, вона має про це розповідати, привертати увагу, показувати своїм прикладом, що це норма. Вважаю, будь-яка публічна людина повинна приділяти увагу соціальним питанням. Найбільші в світі меценати - мільярдери. Так, вони заробляють великі гроші, але при цьому не забувають про свою соціальну відповідальність. Адже якщо більше в тебе можливостей і що більше ти заробляєш, то більше часу і ресурсів повинен присвятити волонтерству. Я з кожного проданого будинку виділяю гроші на волонтерство і вважаю це нормою.

Михаил Джамаль

 

У США І В ЄВРОПІ ЛЮДИ КУПУЮТЬ ГОТОВІ КВАРТИРИ - З ОБРОБКОЮ І З МЕБЛЯМИ

Коли ми починали будувати, ціна будинку з середньою комплектацією в "Кримському кварталі" становила 36 500 $ - це ціна однокімнатної квартири в спальному районі Києва. 

Зараз "Кримський квартал" заселений повністю: 30 будинків готові, заселені 25 будинків, в решті ще триває ремонт. Інфраструктури поки небагато: дитячий майданчик, спортивний майданчик, супермаркет, аптеки, приватні клініки. Служби доставки і таксі вже спокійно до нас їздять, бо це ближня зона Києва. Усі жителі мають персональний транспорт, але і зупинка маршрутки розташована в 500 м.

Багатоквартирні будинки я терпіти не можу, вважаю, що вони некомфортні для життя. Я проти того, щоб найближчі до Києва села забудовували багатоповерхівками. Я розумію, що висотки сприяють розвитку інфраструктури і що попит народжує пропозицію, тому все, що я можу - протидіяти захопленню земель багатоповерхівками, купуючи землю і будуючи на ній невеликі будинки. Місце для будівництва я вибрав спочатку для себе: купив ділянку, побудував будинок, а потім поруч купив землю для бізнесу. Комплекс розташований на вулиці Кримській - це ми її так назвали: просто дуже переконливо попросили сільраду. За нашою ініціативою ще додали вулиці Севастопольську і Балаклавську. 

Таунхауси належать до категорії "А" за європейським стандартом енергоефективності та до "Е0" за екологічностю - це дуже хороші показники. У США такі будинки стоять 50+ років. Я не знаю, чи будуть вони служити так само, але, якщо подивитися на побудовані в нас 50 років тому будинку з цегли, впевнений, що ці будуть служити не гірше.

Михаил Джамаль

Коли ви розглядаєте покупку будь-якої новобудови, то завжди розумієте, що вам ще купу грошей потрібно буде вкласти в ремонт. Він завжди ділиться на два етапи. Перший - базова комплектація: ви купуєте стіни з заведеними комунікаціями. Для цієї бази потрібно зробити дуже багато робіт, щоб довести до стадії чистової обробки. Другий етап - роботи під ключ з чистовою обробкою. 90% ринку пропонує при покупці базову комплектацію: ви отримуєте бетонні стіни з водою і опаленням, а далі вся розводка - це ваші проблеми. Ми ж запропонували за ті самі гроші комплектацію під чистову обробку - коли вже розведена електрика, вода, опалення, каналізація, вентиляція. Тобто покупець фарбує стіни, кладе плитку, натягує стелі, вішає світильники - і можемо заселятися. Крім того, ми почали пропонувати кілька дизайн-проєктів на вибір. 

Площі будинків однакові, планування може варіюватися, а комплектацій ми пропонуємо три: база, під чистову обробку і під ключ. І всі останні будинки у мене придбані саме під ключ. Бо люди не хочуть морочитися з обробкою, а хочуть вибрати диван, ліжко і фіранки, і заселитися. Плюс до всього, це різні цифри - коли я роблю обробку, і коли людина сама собі робить, бо я купую у постачальника оптом, деякі матеріали замовляю прямо з заводу, і ціна, само собою, істотно нижче. Тільки в пострадянських країнах квартири продаються у стані так званої

будівельної готовності, натомість за кордоном люди в'їжджають в уже готові до життя приміщення. Сподіваюся, ми теж скоро прийдемо до цього. 

НАШІ ПОКУПЦІ - ДРУЗІ ТА ЗНАЙОМІ ДРУЗІВ

У нас працює сарафанне радіо. У моєму новому проєкті "Mallorn", який я почав торік, всього 13 будинків. З них заселені вже 2, продані 7. Там діє той самий принцип відбору мешканців, що й у "кварталі". Це гарантія дружної атмосфери.
У внутрішньому чаті мешканців "Кримського кварталу" щодня можна побачити фрази "Їду на Теремки, когось забрати?" або ввечері "Їду додому, комусь щось захопити в супермаркеті?" Недавно взагалі була історія: сусіди пишуть "Їдемо у відпустку, кому можемо залишити кота? Кот - діабетик. Хто вміє робити уколи? " Я вмію, це не проблема, приходив до нього робити уколи і годувати.

Михаил Джамаль

 

НЕРУХОМІСТЬ - ЦЕ АКТИВ, ЯКИЙ МОЖНА СПОКІЙНО ПРОДАВАТИ І МІНЯТИ

Ми занадто вкорінюємося. Мені здається, люди не повинні жити поколіннями в одній і тій самій квартирі. Це радянський спосіб мислення, який заважає нам сприймати квартиру як інвестицію. У наш час можна бути мобільним: сьогодні ти живеш тут, а завтра продаєш житло і купуєш його в іншому місці, бо тобі так зручніше. Наприклад, як я це бачу: молоді люди, маючи 10 000 $, купують собі смарт-квартиру в розстрочку на 5 років. За 5 років вони її виплачують. Потім міняються життєві обставини - з'являються діти, наприклад. Ця квартира продається і купується щось більше. І так за необхідності людина збільшує або зменшує свою житлову площу.

Банки не кредитують заміську нерухомість і приватні будинки, це недолік нашої системи. Але я даю покупцям розстрочку від себе: 60% перший внесок і розстрочка на період до року, в "Кримському кварталі" давав до трьох років. 

Наступним моїм проєктом планувався семиповерховий "Ай-Петрі" в Києві. Але пік падіння цін на квартирну житлову нерухомість припаде на вересень-жовтень, тому поки я не хочу так ризикувати і починати будівництво в місті. Тож поки планую починати "Херсонес" - невелике містечко окремо поставлених будинків, таунхаусів і дуплексів. Зараз веду переговори з кількома власниками земельних ділянок до 2 га. 

За освітою я юрист, і мені це дуже допомагає в житті. Я розумію важливість захисту своїх прав, особливо, прав на інтелектуальну власність. Першу торговельну марку я зареєстрував через Profitmark ще в 2006 році.