Ольга Дутчак - наш клієнт, лікар-педіатр, асистент кафедри післядипломної освіти в Тернопільському національному медичному університеті, а також засновниця і медичний директор дитячої клініки “Малеча” у Тернополі. Ольга розповіла нам, як заснувала клініку на території міської лікарні. 

Ольга Дутчак

Я багато років працювала лікарем-педіатром - спочатку у поліклініці, потім в інфекційному відділенні. На жаль, у нашій країні в медичній сфері істотний кадровий голод: більшість лікарів - передпенсійного чи пенсійного віку, а молоді спеціалісти отримують зарплату 5 тисяч грн на місяць, тому швидко тікають з державних закладів. Крім того, лікарям не вистачає часу на пацієнтів: через сильне робоче навантаження вони розриваються між пацієнтами, постійно бігають по лікарні, педіатри не встигають якісно поспілкуватися з батьками і пояснити їм, що відбувається з їхніми дітками. Тож я вирішила відкрити власний заклад, який починався з одного кабінета, і з 2012 року виріс у серйозну клініку, де працюють 18 лікарів, 6 з яких - вузькі спеціалісти. Нині в Тернополі ми маємо дві філії і вже потроху розвиваємо гілочку з лікування дорослих. Головне для мене - це пацієнт, тому основним мотивом відкрити клініку було бажання не просто допомагати дітям, але й зробити процес лікування комфортним, щоб батьки і діти отримували менше негативних емоцій і піклувалися про своє здоров'я із задоволенням.

Ольга Дутчак

 

НА ПЕРШОМУ РОЦІ ДИТИНИ ГОЛОВНЕ - ВЧАСНЕ ВИЯВЛЕННЯ ВРОДЖЕНИХ ВАД

Перша задача батьків - провакцинувати дитину, тоді робота лікаря зводиться до профілактичних заходів. Ми багато вакцинуємо дітей, робимо обов’язкові щеплення до року і додаткові щеплення. Вони дійсно ефективні: порівняно з іншими, вакциновані діти не мають стільки запалень легень і отитів. 

Ми надаємо платні послуги, але маємо також дітей з інвалідністю та різними соціальними пільгами, пацієнтів на декларації, яким НСЗУ надає певну суму на обслуговування на рік. 

Ми регулярно оновлюємо обладнання клініки, маємо пульсоксиметри, УЗД-апарати, глюкометри. Щоб не брати кров з вени і не травмувати діток, ми придбали безконтактний прилад, який вимірює через шкіру білірубін - це важливий показник при діагностиці жовтяниці. Ми надаємо амбулаторну допомогу, а також невідкладну і за потреби скеровуємо пацієнта в стаціонар.

Ольга Дутчак

 

МЕДИЧНА РЕФОРМА ПРОХОДИТЬ У НАДЗВИЧАЙНО ЕКСТРЕМАЛЬНИХ УМОВАХ

Ідея реформи, що полягає в тому, щоб кошти йшли за пацієнтом, хороша, і прогресивні лікарі дійсно почали так працювати. Однак досі не всі заклади перейшли до цієї системи. Ми проходимо перехідний період: ще багато лікарів вникають і розбираються із нововведеннями, є технічні моменти, які треба опанувати. Це світова практика, але на тлі пандемії українські лікарі вчаться в дуже екстремальних умовах. 

Ольга Дутчак

 

У НАШІЙ КЛІНІЦІ ВІД COVID-19 ВАКЦИНОВАНІ 100% ЛІКАРІВ

Ми розуміємо, що вакцинація від ковіду - це напівекспериментальний процес. Ще не минуло достатньо часу, щоб оцінити довгострокові наслідки щеплення. Водночас ми як лікарі не можемо пропагувати вакцинацію і не щеплюватися - це було б абсурдно. У клініці я нікого не агітувала і не змушувала вакцинуватися - усі наші лікарі свідомі. Ми прекрасно знаємо склад векторної вакцини AstraZeneca і як вона робиться, і можу сказати, що вже наступного дня після щеплення усі вакциновані лікарі були на роботі. 

Торговельну марку я зареєструвала, оскільки маю клініку з 2012 року і багато вкладаю в її розвиток, тому мені важливо мати права на неї. Як виявилося, зареєструвала зовсім недаремно і дуже вчасно: вже після реєстрації я побачила таку саму назву у Львівській області, однак тепер можу офіційно захищати права на бізнес.