Станіслав Саксонов - наш клієнт, лікар-офтальмолог з величезним досвідом і засновник офтальмологічного центра «Печерський». Станіслав провів нам медлікбез і розповів, як працювати з комп'ютером без шкоди для свого зору.

Станіслав Саксонов

Офтальмологічний центр «Печерський» - це сучасна інноваційна офтальмологічна клініка. Тут клієнти отримують повний замкнутий цикл послуг, тобто їх не перенаправляють в інші клініки, а беруться за лікування, незалежно від складності захворювання. Ми відкрили його в Києві шість років тому з двома моїми партнерами, один з яких - мій колега Олександр Тесленко, ми з ним разом працювали в Центрі мікрохірургії ока. Цього місяця ми відкрили ще одну філію клініки з більш просторим приміщенням на вул. Коперника, 12 Д.

Офтальмологического центр «Печерский»

Обладнання в нас західне і відповідає всім галузевим стандартам, ми постійно його оновлюємо. Лікарів ми підбираємо з великим досвідом у практичній діяльності - це важливо, бо ті, хто робить операції багато і часто, стикаються з усім, з чим можна зіткнутися в певному напрямку.

ПАЦІЄНТ ЗАСВОЮЄ 15% ІНФОРМАЦІЇ, СКАЗАНОЇ ЛІКАРЕМ

У Великій Британії проводили дослідження: лікар просив повторити пацієнта озвучену раніше інформацію щодо його діагнозу, лікування чи профілактики захворювання, в результаті чого пацієнт міг відтворити лише 15% сказаного.

На жаль, люди мало знають про офтальмологічні захворювання, не проходять огляди і звертаються лише в крайніх випадках. У нас практично не приділяють увагу санітарній грамотності населення, немає програм, спрямованих на її підвищення, ця проблема ніяк не вирішується. Тому ми з колегою створили Youtube-канал "Медлікбез", де простими словами відповідаємо на найпоширеніші запитання: про кон'юнктивіти, про вікові зміни, про лазерну корекцію, про те, як капати краплі при глаукомі і як правильно закладати мазь. Ці відео будуть корисними і цікавими для кожного, адже під зором люди розуміють що завгодно, тільки не те, що лікарі.

Офтальмологического центр «Печерский»

 

ЛАЗЕРНА КОРЕКЦІЯ НАЛЕЖИТЬ ДО КОСМЕТИЧНИХ ОПЕРАЦІЙ

Зір - це складний процес, який замикається в корі головного мозку: око сприймає світло, передає сигнал по зоровому нерву в мозок, де нейрони аналізують його, і виходить зоровий образ.

Нас часто запитують, чи повертає лазерна корекція зір. Відповідь "так" тут буде некоректною. Лазер коригує лише мінус чи плюс, відсуваючи чи наближаючи зображення туди, де воно має бути. Яким буде зір після корекції, грамотний лікар завжди визначить під час діагностики. Якщо, скажімо, в дитинстві людина бачила погано, то її мозок просто не навчений бачити добре, він не отримував від ока хорошу картинку, а значить, і в дорослому віці, навіть якщо виправити лазером фізичні недоліки ока, якісне зображення мозок не сприйматиме, оскільки не здатний його обробити.

Офтальмологического центр «Печерский»

 

ЛАЗЕРНА КОРЕКЦІЯ - ЦЕ НЕ ПОВЕРНЕННЯ ЗОРУ, А ПОЗБАВЛЕННЯ ВІД НЕОБХІДНОСТІ НОСИТИ ОКУЛЯРИ І ЛІНЗИ

Після корекції людина матиме найкращий можливий зір, який має в окулярах чи контактних лінзах. Ця процедура не несе лікувального впливу. Вона є найбільш прогнозованою і найбільш часто виконуваною маніпуляцією в офтальмології. Механічно вона нескладна: технології настільки пішли вперед, що тепер корекція кожного ока займає не більше 40 секунд. Якщо навіть людина зрушиться з місця чи ворухне оком, лазер зупиниться і повернеться до виконання процедури, тільки коли око буде в потрібному положенні. 

Привести до ладу зір за допомогою лазера - чудова можливість для військовослужбовців, льотчиків і водіїв, тобто для всіх тих, для кого шлях в професію був закритий через порушення зору. Технології дозволяють звести ризик ускладнень до мінімуму, і, говорячи про ускладнення, я маю на увазі, що краплі для очей потрібно буде крапати не два, а три тижні. У США лазерну корекцію роблять уже навіть пілотам бойової авіації, які піддаються колосальним перевантаженням: це свідчить про те, що з оком нічого не відбувається. Це прогресивна технологія, вона відточена роками, а обладнання постійно вдосконалюється, з'являються нові лазери. У випадку лазерної корекції люди бояться невідомості та хочуть гарантій. Щоб розвіяти всі міфи, ми й створили Youtube-канал.

Офтальмологического центр «Печерский»

 

МЕДИЦИНА В УКРАЇНІ МАЄ ОСТРІВКОВИЙ ХАРАКТЕР

В окремих регіонах вона розвинена дуже погано, а у великих містах переважно добре - середнього рівня немає. На одній з конференцій, яку проводив Всеукраїнський Альянс офтальмологів, ми порівняли, скільки центрів з повністю замкнутим циклом послуг є в Києві і у великих містах Європи. З'ясували, що в Лондоні їх 9, у Москві - 6, в Мінську та Варшаві - 3 або 4. А в Києві їх 13! А якщо враховувати ще й маленькі консультаційні офтальмологічні центри, то їх понад 30. У цій сфері у нас дуже жорстка конкуренція.

Тому я б не рекомендував їхати українцям з офтальмологічними захворюваннями лікуватися за кордон. Бувають ускладнення і проблеми, які неможливо передбачити. Тоді потрібна зміна лікування і додаткові консультації. Тож серйозні речі раджу робити поблизу, щоб у будь-який момент отримати принаймні консультацію людини, яка займалася лікуванням.

Офтальмологического центр «Печерский»

За поширеністю офтальмологічних захворювань в Україні на першому місці глаукома, на другому - судинні зміни ока. У нас для лікування глаукоми є все останнє обладнання, в лікуванні сітківки і заміни кришталика ока лікарі центру також мають величезний досвід. Є й поширені еволюційні захворювання, такі як синдром сухого ока. Ця проблема виникла через те, що сучасна людина багато часу має концентрувати свою увагу на гаджетах, крім того, з'явилися кондиціонери, змінився клімат - усе це теж впливає на слізну плівку, яка повинна покривати око, вона пересихає і виникає дискомфорт. У середньому людина має моргати 15-20 разів на хвилину, а при концентрації на екрані вона перестає моргати. Людина не помічає цього, а слізна плівка руйнується.

Щоб цього уникнути, потрібно дотримуватися правила "20-20-20": після 20 хв роботи потрібно здійснити 20 моргань і 20 секунд дивитися вдалину чи заплющити очі. Це дозволяє відновити плівку і запобігти дисфункції сльози. Для діагностики цієї проблеми існують прилади, які дозволяють з сотень препаратів на ринку вибрати саме той, який найбільше підходить саме для вашої слізної плівки.

Щодо популярних вправ для очей на нашому каналі "Медлікбез" є окремий сюжет: там ми розповідаємо, що ці техніки не мають наукового підтвердження. Вони можуть дати результат тільки в низці випадків, це не панацея і не лікування. Ми завжди чесні з нашими клієнтами. Ми не призначаємо непотрібні маніпуляції та дослідження. Оскільки ми маємо справу переважно з хронічними патологіями, нам важливо встановити довіру з пацієнтом.

Офтальмологического центр «Печерский»

 

Торговельну марку я зареєстрував, тому що це захист від недобросовісної конкуренції та несанкціонованого використання нашої інтелектуальної праці. Це важливо, адже я, наприклад, володію деякими видами маніпуляцій, які виконую, можливо, один або нас лише кілька людей у світі. І я хотів би залишити це право за собою. Зараз ми з партнерами працюємо над створенням бізнес-кейсу, щоб вийти за межі Києва і відкрити в найближчому майбутньому мінімум три центри. Розглядаємо різні умови - як за франшизою, так і самостійно.