Наталія Скибак - наш клієнт і начальниця управління розвитку Трускавецької міської територіальної громади. Наталія розповіла нам про розвиток міста Трускавець як центру відпочинку, медичної реабілітації та санаторного лікування, а також спорту і культури.

Трускавець

Трускавець - один із найдавніших бальнеологічних курортів нашої країни, адже тут зосереджені великі запаси підземних мінеральних вод. Датою офіційного заснування курорту вважається 1827 рік, коли тут було споруджено приміщення для перших восьми ванн. Австро-Угорська імперія, Польща, Радянський Союз і 30 років незалежності - Трускавець як курорт ніколи не припиняв свого існування. Місто розташоване в долині у передгір’ї східних Карпат за 100 км на південь від Львова та за 90 км від західного кордону. Залізниця пов'язує його з найбільшими містами України, також у Львові є міжнародний аеропорт. 

Трускавець

 

У ТРУСКАВЦІ РОЗРОБИЛИ ПОСТКОВІДНІ РЕАБІЛІТАЦІЙНІ ПРОГРАМИ

Щороку на лікування та відпочинок до Трускавця приїжджає понад 200 тисяч осіб з усієї України і з-за кордону. 30% традиційно становлять іноземці. Їдуть сюди, зокрема, за місцевою водою “Нафтуся”. Імуномодулюючі функції трускавецьких вод науково доведені: про клінічні та експериментальні дослідження води написано 12 докторських робіт і 25 дисертацій. Після вибуху на Чорнобильській АЕС у 1986 році до Трускавця привозили людей, які тоді працювали на станції, спостерігали за їхнім станом і впливом води на їхній організм. 

Трускавець

Мінеральну воду в лікувальних цілях використовують як внутрішньо, так і зовнішньо - приймають заспокійливі ванни для покращення роботи нервової системи, а також для опорно-рухового апарату.

У місті функціонують 28 клінік і 14 лабораторій, де проводять діагностику і комплексне лікування.

Коли оголосили локдаун, рекреаційна діяльність у Трускавці практично зупинилася, бо не працював транспорт, а після його закінчення люди просто боялися їхати кудись, навіть попри те, що у Трускавці не було спалахів коронавірусу. Нині ми потроху відновлюємося і запрошуємо до себе туристів, адже головне для нас – це безпека: у місті працюють 600 лікарів і 2000 осіб середнього та молодшого медперсоналу, який знайомий з інфекційними хворобами і знає, як себе поводити. До того ж торік відремонтували трасу Трускавець-Львів, і тепер це найкоротший шлях – 83 км. Раніше до нас можна було дістатися лише по Стрийській трасі протяжністю майже 100 км, яка була завантажена фурами.

НИНІ У ТУРИСТІВ ПІДВИЩЕНИЙ ПОПИТ НА СПОКІЙ

Люди виснажені. Вони втомлені і від затяжної пандемії, і від шаленого темпу життя у великих містах. Тож на відпочинок до нас приїжджають як люди старшого віку, так і молодь. Трускавець – це миле спокійне містечко зі свіжим гірським повітрям, тут немає фабрик і великих виробництв, і головне – ніхто тут нікуди не спішить, усі гуляють, адже місто сприяє цьому. У центрі Трускавця розташовані 57 гектарів парку, частина якого – перша санітарна зона строгого режиму, де охороняються родовища лікувальних вод, а решта території – величезний променад, по якому ще за часів Австрії лікарі розписували гуляти пацієнтам. Парк виконаний в англійському стилі і є пам’яткою садово-паркового мистецтва державного значення. Тут співають пташки і бігають ручні білочки. Саме місто горбисте, тож тут є навіть розроблені маршрути здорової ходьби – теренкури.

Трускавець

У Трускавці є розваги на будь-який смак. Для любителів релаксу – спа-центри, сауни, лазні, спа-капсули, гідромасажні ванни, джакузі, масаж камінням і обгортання, різноманітні косметологічні послуги. 

Для активного відпочинку – гірськолижний курорт “Буковиця” та гірськолижна база “Крутогір” за 5 км від Трускавця, дітям буде цікаво побувати в зоопарку в с. Меденичі, недалеко від Трускавця, де можна побачити понад 500 видів тварин з усього світу. У Трускавці знаходиться єдиний в західній Україні дельфінарій “Оскар”, де можна побачити захоплюючі шоу з дельфінами та морськими котиками, а також спробувати дельфінотерапію. 

Крім того, Трускавець – ще й спортивне місто: тут проходять спортивні змагання - волейбол, спортивне орієнтування, “Найсильніші люди України”, авторалі. А на вулицях тут багато спортивних майданчиків. 

Багато уваги місто приділяє культурі і мистецтву. У трускавецькому костелі двічі на тиждень відбуваються концерти органної музики, тут є тисячний зал у палаці культури імені Шевченка, куди з концертами приїжджають сучасні співаки, є музей історії курорту і художній музей Михайла Біласа, а також щорічно проводяться всеукраїнські та міжнародні мистецькі фестивалі.

Трускавець

 

МИ ПРАЦЮЄМО НАД АЙДЕНТИКОЮ МІСТА

У 2017 році ми затвердили туристичний логотип міста. У логотипі Трускавця графічний дизайнер Юрій Крукевич використав зображення крапель води, підібрав відповідну кольорову гаму. На нашу думку, логотип Трускавця є дуже вдалим, адже він виконує свою головну функцію – інформує людину про зміст та унікальність бренду, що базується на водних багатствах нашої землі. Слоган нашого курорту є також актуальним - “Трускавець - місто здоров’я”.

Трускавець

Позаторік Трускавець переміг у конкурсі проєктів “Малі міста - великі враження” з проєктом "Створення культурного простору у місті-курорті Трускавець на час святкування Різдва та Великодня". У рамках проєкту дизайнери та архітектори створили колекцію фігур з вертепу і писанок з ангеликами, використовуючи бойківські орнаменти витинанок та краплі води, які були розроблені для нашого логотипу. Таким чином ми намагаємось використовувати брендований стиль для створення сучасних культурних продуктів міста.

Трускавець

Торговельну марку ми зареєстрували, щоб підвищити впізнаваність міста і привабити туристів, адже Трускавець – дійсно особливе місце, де українці можуть відновити сили і відпочити душею і тілом.