Олег Бондарчук - наш клієнт і засновник Закарпатського монетного двору transcarpathian mint Fajna reserve system. З самого дитинства він цікавився монетами, колекціонував їх і обмінював, а тепер продає їх по всій Україні. Олег розповів нам про виробництво монет і поділився цікавинками нумізматики.

Олег Бондарчук

Кілька років тому я подорожував Європою і на площі Сан-Марко у Венеції побачив лоток з монетами. Їх було там штук 500. Я купив одну і пішов далі гуляти містом. Десь за годину, проходячи повз те місце, я помітив, що цей лоток уже був абсолютно порожній. Так само в Океанографічному музеї в Монако я звернув увагу на автомати на кожному поверсі, де за три євро можна було купити різні монети. Усе це наштовхнуло мене на думку відкрити виробництво сувенірних монет в Україні. Повернувшись сюди, я почав вивчати ситуацію на ринку, історію монет і навіть сам придумав герб свого монетного двору. Він поєднує символи кількох відомих світових валют: наприклад, зірочка взята з радянського рубля - найтвердішої валюти ХХ століття, а колосся і сонце на гербі - з королівської валюти фунта стерлінга.

Олег Бондарчук

 

МОНЕТНИЙ РИНОК В УКРАЇНІ КУЛЬГАЄ

Донедавна найбільшим постачальником монет в Україну був Китай. Однак, коли почалася пандемія, продажі суттєво впали: попит зменшився, тож для Китаю, який робить монети від тисячі штук, логістика стала невиправдано дорогою. Натомість на ринку з'явилися ми, які виготовляють монети як оптом від ста штук, так і поштучно на замовлення. При малій вартості виробництва ми отримуємо стовідсотковий прибуток. І це зараз, при зменшенні покупної спроможності. А до кризи прибутки на сувенірну продукції доходили до 200%.

Виробництво базується в центрі Ужгорода і займає площу 32 км². З обладнання там стоїть універсальний прес вагою 45 кг, який ми замовляли в Німеччині, гуртокат - пристрій для нанесення візерунку на ребро монети, стіл, де розробляють пакувальний матеріал і де з дерева малюються ескізи монет, мюнц-кабінет - спеціальний ящик для зберігання колекцій монет та інші прилади для виставлення і демонстрації. 

Олег Бондарчук

У нашій команді п’ять чоловік, з них троє - на виробництві. Перша людина робить заготовки з листової міді чи латуні, після чого станок їх продавлює. Далі субпідрядник ріже кліше - це така болванка, в якій вирізано рельєф монети, і цим кліше прес в монеті видавлює рельєф. Далі гуртокатчик наносить на монету гурт. Гурт - це насічки по краю монети. До речі, поява на монетах гурту - дуже цікава історія. Перші монети були просто шматками металу, на яких молотком вибивали візерунок. Однак, оскільки метал виробів був коштовний, то від монет постійно “відщипували” шматочок срібла чи золото: так монета залишалася одиницею розрахунку, але її вага зменшувалась. Тоді придумали, як захистити монети - катати на ребрі гурт. Спочатку всі монети мали гладкий гурт, а потім його почали робити буквенним і рубчастим. Якщо ви візьмете монету номіналом 1 гривня, то побачите на її ребрі рубчастий гурт. 

БІЛЬШІСТЬ НАШИХ МОНЕТ МАЮТЬ ЗОБРАЖЕННЯ ВИЗНАЧНИХ ПАМ'ЯТОК ЗАКАРПАТТЯ

На нашому сайті ми регулярно виставляємо ескізи монет, і, якщо вони набирають достатню кількість лайків і коментарів, то ми запускаємо їх у виробництво. Крім того, наш бренд-менеджер розповсюджує рекламу, зв’язується з групами нумізматів у соцмережах, сувенірними торговельними точками і готелями, які продають наші монети на рецепції. Більшість монет ми чеканимо з зображеннями закарпатських санаторіїв, будинків відпочинку і найкрасивіших міст області. Найпопулярніша наша монета - номіналом 1 млн євро.

Олег Бондарчук

Також робимо й подарункові монети, які виготовляємо індивідуально: робимо два кліше, лазером вирізаємо на ньому ескіз, за допомогою 120-тонного пресу видавлюємо візерунок, після чого монета йде на гуртокат, потім ми пакуємо її в пластиковий контейнер і надсилаємо замовнику поштою. Виготовлення монети на замовлення коштує 3 000 грн. 

Найдорожче замовлення від приватної особи, яке ми отримали, було на 250 одиниць - це 13 000 грн. Підприємства замовляють і на більші суми: деякі з них купують пам’ятні монети, щоб вітати і заохочувати співробітників. Є й постійні клієнти - люди, які чекають виходу кожної нашої нової монети і, щойно вона з'являється, одразу замовляють її в трьох металах - міді, латуні та мельхіорі. 

Торговельну марку ми зареєстрували, щоб захистити свої авторські права, оскільки вже стикалися з охочими скопіювати наш бренд: люди зацікавилися нашим виробництвом, однак не врахували, що, крім бажання заробити, треба мати ще талант і терпіння. Крім того, ми хочемо продавати монети і за межами України, насамперед у Польщі, Румунії, Словаччині й Угорщині, з якими маємо багато схожих традицій та спільне історичне минуле.