Одне з найбільш поширених питань стосується термінів. Ми отримуємо сотні дзвінків, звернень в чат і електронну пошту з такими питаннями:

  • «Який термін реєстрації торгової марки?»,
  • «За скільки ви зареєструєте торгову марку?»,
  • «Скільки реєструється торгова марка?».

Ми розуміємо, що в сьогоднішньому світі все необхідно робити швидко, а терміни надання тих чи інших послуг іноді відіграють вирішальну роль.

Щоб задовольнити великий попит і відповісти всім відразу ми вирішили написати цю статтю. У ній ми розповімо всі можливі варіанти реєстрації торгової марки з прив'язкою до термінів.

Терміни реєстрації торгової марки

Терміни реєстрації торгових марок в Україні.

На момент написання цієї статті існує всього дві процедури реєстрації торгової марки, що відрізняються терміном:

  1. Стандартна процедура.
  2. Прискорена процедура.

Потрібно розуміти, що законодавчо терміни реєстрації торгових марок не регламентовані. У жодному нормативному документи, на жаль, не можна знайти конкретних дат і термінів. Інформація, яку ми надаємо Клієнтам, і яка буде описана тут взята з нашого багаторічного досвіду. Ми зареєстрували понад 3000 позначень та, звичайно, ведемо статистику по термінах реєстрації ТМ.

Отже, докладніше про кожну процедуру та терміни.

Стандартна процедура реєстрації торгової марки як правило триває 18-20 місяців від моменту подачі заявки.

Прискорена процедура займає приблизно 7-8 місяців від дати, на яку заявка подана. Це  найбільш швидка  реєстрація торговельної марки яка доступна на сьогоднішній день.

Від якої дати починати рахувати термін?

Датою офіційної подачі документів, необхідно вважати дату, прийняття документів Українським інститутом інтелектуальної власності. В незалежності від того яким саме чином ви подаєте заявку: в електронному вигляді, поштою або фізично привозите документи в Укрпатент, після прийняття її до розгляду кожної заявки присвоюється номер і дата. Саме це і є та дата, від якої можна відраховувати термін реєстрації торговельної марки.

Чому так довго або що відбувається з заявкою після її прийняття?

У процесі реєстрації, ваше позначення проходить експертизи, які і дають підстави зареєструвати ТМ або відмовити в реєстрації. Всього від моменту подачі до видачі Свідоцтва, можна виділити наступні етапи розгляду заявки Відомством:

  1. Встановлення дати подання заявки.
  2. Формальна експертиза.
  3. Кваліфікаційна експертиза.
  4. Державна реєстрація та публікація в офіційному бюлетені «Промислова власність».
  5. Видача Свідоцтва на реєстрацію торгової марки.

Термін проведення всіх цих процедур різний для прискореної або стандартної реєстрації торгової марки, але в цілому тільки після закінчення подібних дій ви отримаєте зареєстровану торгову марку.

У статті про терміни реєстрації торгової марки не можна не згадати про зловмисників, які пропонують зареєструвати ТМ за 4-5 місяців. Швидше за все такі пропозиції є шахрайськими або виходять від некомпетентних осіб. У будь-якому випадку, ми рекомендуємо звертатися до перевірених компаній і не вибирати виконавця для своєї марки виходячи лише з вартості реєстрації ТМ.

Однозначно можна сказати одне - чим раніше ви подасте заявку, тим швидше буде зареєстровано ваше позначення. Якщо вам потрібна торгова марка терміново, ви хочете зайняти домен .ua якомога швидше, краще вибрати прискорену процедуру. Але, якщо ваш проект знаходиться ще в стадії планування, ви можете закріпити за собою пріоритет подавши заявку на реєстрацію і обмежиться стандартною процедурою. Наше патентне агентство реалізувало повністю автоматизовану систему офіційної подачі заявок. Як тільки ви внесете оплату за реєстрацію ТМ, заявка автоматично буде подана в Український інститут інтелектуальної власності за лічені хвилини.

Перевірити торговельну марку і подати заявку на реєстрацію ви можете використовуючи форму нижче: