Цей термін має на увазі регулювання правовідносин, які мають відношення до використання результатів творчої діяльності в галузі літератури, мистецтва, науки, програмування і створення баз даних.

Трішки історії:

За часів середньовіччя використовувалися так звані привілеї, які видавалися правителями на прохання автора твору. У той час вважалося, що автор є лише провідником божественних знань, і висловлює їх так, як може. Тому всякі заяви прав були гріховними і позбавленими сенсу.

Пізніше, на початку 18 століття, був прийнятий закон - вперше було заявлено про захист авторів креслень, карт і книг. Відповідно до Статуту королеви Анни термін дії охоронних прав на всі публікації встановлювався рівним 14 рокам, після закінчення яких можна було отримати такий же документ. Відновлення авторських прав допускалося тільки один раз, після чого твір ставав доступним для всіх, і можна було займатися його публікацією.

У наші дні ситуація змінилася кардинально. Сьогодні законодавчо захищені всі права авторів творів:

- заборонені нелегальні записи виступів, перезапис відеокліпів;

- дія авторських прав продовжено на все життя автора і ще на 70 років після його смерті.

Про причини реєстрації авторських прав сьогодні

1. Це потрібно для фіксації прав на твір. Якщо цього не зробити, то через деякий час авторство довести може бути проблематичним. У наші дні цей документ коштує недорого, але через деякий час він виявляється дуже цінним. В першу чергу реєстрація - це турбота про майбутнє.

2. Цей крок особливо важливий для отримання можливості розпоряджатися своїми правами на свій розсуд. Документ про наявність прав є обов'язковим додатком до договору про розпорядження правами автора - передачі таких, укладанні ліцензійного договору.

3. Для того, щоб мати можливість довести свої права. У разі відсутності такого документа виконати цю дію може стати неможливим, в тому числі і в суді. Особливо актуальна ця тема в області авторських прав на торговельну марку, домен і патент.

авторське право

Ліцензування

Найкращий договір - укладений письмово. Можна скласти його тільки в тому випадку, коли права автора зафіксовані. Важливо отримати свідоцтво на об'єкт, і тільки після фіксації прав належним чином, можна укладати договір і розпорядження ними.

Перевага ліцензування полягає перш за все в отриманні письмового підтвердження прав.

З'являється можливість передачі цих прав з чітким обумовлення термінів, обсягів і інших умов. Це стосується ліцензіара, ну а для ліцензіата можна відзначити наступні позитивні моменти:

- не виникатимуть питання в органів контролю щодо правомочності його дій - випуску книг, дисків або інших об'єктів, захищених авторськими правами;

- виплати всіх винагород за користування об'єктом захисту стануть витратами підприємства.

Авторські права на сайт

Об'єктом авторського права є сайти. В сайті є тексти, графічні зображення, програмна частина, сукупність даних - все це потрібно захищати. Тільки для початку слід визначитися з об'єктами, які потребують захисту.

Якщо своєчасно виконати необхідні дії, далі буде легко захистити все, що зареєстровано належним чином. Як відомо, найцікавіша частина сайту - графіка і вдалі статті - можуть бути скопійовані. Якщо документ про авторські права відсутній, то захистити їх не буде ніякої можливості.

Об'єктом авторського права не є домен і торгова марка. Реєстрація в цьому випадку - юридична послуга, і вона не пов'язана з авторським правом.

Досудовий захист авторського права

Цей спосіб досить ефективний, щоб припинити порушення. У цьому питанні важливий кваліфікований підхід - тут допоможуть правові консультації. Можна вирішити суперечку і до суду, якщо лист - претензія буде складено грамотно. Бувають випадки, коли позивач змінює лінію поведінки і виявляє бажання вирішити питання мирним угодою, прочитавши зустрічний позов, складений фахівцем.

реєстрація авторського права