Наявність зареєстрованої торгової марки є обов'язковою умовою для реєстрації доменного імені в найпрестижнішій доменній зоні України - UA. Така вимога встановлена ​​адміністратором доменної зони і закріплена у відповідних правилах і регламентах, які є обов'язковими для виконання всіма реєстраторами доменів.

Отже, що нам каже регламент.

У затвердженому регламенті прописано, що доменне ім'я делегується виключно у разі, якщо воно повністю або його компонент другого рівня (до знаку ".", але не включаючи цей знак), за написанням співпадає із Знаком, права на використання якого на території України належать відповідному реєстранту.

Під Знаком тут розуміється Свідоцтво на знак для товарів і послуг, інакше кажучи – торгова марка.

Якщо пояснити простими словами, то домен повинен бути однаковим з зареєстрованою торговою маркою.

Вірна ТМ для необхідного домену

Який повинен бути знак, щоб отримати потрібний домен?

При реєстрації торгової марки необхідно врахувати ряд дуже важливих моментів, щоб в подальшому мати можливість зареєструвати саме те доменне ім'я, котре вам необхідне:

  1. Можливість однозначно прочитати позначення.
  2. Відсутність сторонніх графічних елементів, що нагадують символи.

Розглянемо кожен пункт більш детально.

Можливість однозначно прочитати позначення.

Торгові марки, що заявляються на реєстрацію, бувають різними. Знак може бути написаний різними шрифтами, які часом неоднозначно тлумачаться. На підставі наявності такого знаку вам може бути відмовлено в отриманні потрібного домену.

Приклад з практики:

Знак перед проверкой специалистами

Представлений знак заявлявся як «FJ». За результатами реєстрації замовник бажав отримати домен fj.ua, при цьому символи в знаку не читаються однозначно. Літера J має занадто довгий хвостик і може трактуватися як U. У цьому конкретному випадку ми рекомендували клієнтові змінити позначення. Після роботи дизайнера знак став виглядати так:

Окончательный вариант знака

Літери були прописані чітко, також був доданий графічний елемент. У такому вигляді знак був поданий на реєстрацію. Після отримання охоронного документа клієнт без складнощів отримав потрібний йому домен fj.ua.

Відсутність сторонніх графічних елементів, що нагадують символи.

Є поширеною ситуація, коли на реєстрацію заявляють знак, в якому, крім текстової частини, є графічний елемент. Такий знак називають комбінованим, і у випадку наявності в ньому графічного елементу, що нагадує символ, можуть виникнути складнощі.

Приклад з практики:

Знак до проверки специалистом

У цьому випадку клієнт хотів отримати домен alden.ua, але в графічній частині знаку явно можна угледіти ще одну літеру «А», яка розташована над словесною частиною позначення. Якщо знак подати в такому вигляді, то можна розраховувати тільки на домени aalden.ua або a-alden.ua, що, звичайно, не влаштовувало замовника. У зв'язку з тим, що отримання потрібного домену було пріоритетним, ми запропонували йому подавати на реєстрацію словесну торговельну марку без графічних елементів. Марка успішно її пройшла, а по закінченні ми зареєстрували для клієнта домен alden.ua.

Транслитерация символов при регистрации домена UA

Транслітерація кирилиця-латиниця.

Доменні імена в зоні UA не бувають кириличними, всі вони реєструються виключно символами латинського алфавіту. При цьому існує дуже багато торгових марок, зареєстрованих на російській або українській мовах – на кирилиці.

Що ж робити у такому випадку? Відповідь на це питання також описана в регламенті реєстрації домену. Там сказано, що при транслітерації символів реєстрант (власник домену) може вибрати одну з затверджених таблиць транслітерації:

• Таблиця транслітерації українського алфавіту латиницею, затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2010 року № 55;

• чинний міждержавний транслітераційний стандарт ГОСТ 16876 71 (Ст. СЕВ 1362 78);

• Нормативна таблиця для відтворення українських власних назв засобами англійської мови, затверджена рішенням № 8 української комісії з питань правничої термінології, протокол № 2 від 19 квітня 1996 р.;

• Транслітераційна таблиця «ВУЛ» (Українська Латиниця), рекомендована для української мови, затверджена Держстандартом України 18 жовтня 1995 року;

• Докладніша інформація та таблиці можна знайти за посиланням: https://hostmaster.ua/docs/

На сайті адміністратора зони для зручності розміщена форма, із якої зрозуміло, яке доменне ім'я можна зареєструвати під знак на кирилиці. Варіантів написання може бути кілька, і ви вправі вибрати той, який подобається більше. Більш того, ви можете зареєструвати всі варіанти написання домену під одну торгову марку. Інколи компанії, для безпеки і попередження кіберсквоттінгу (реєстрація домену з метою перепродажу), реєструють всі варіанти.

Специальные символы в доменах UA

Спеціальні символи: точки, тире, амперсант ...

Нерідко буває, коли в якості торгової марки реєструється позначення, яке включає до себе спеціальні символи.

Для прикладу розглянемо всесвітньо відому марку «procter&gamble». Як ви бачите, в самому знаку присутній символ «&», його називають амперсант. При цьому в доменних іменах не може бути такого символу, домен включатимете до себе тільки латинські символи алфавіту, тире і цифри. Як же бути у такому випадку?

Відповідь також знаходиться в регламенті реєстрації доменів. Там говориться, що відображення в доменному імені спеціальних символів, які є частиною Знаку, але не можуть входити до доменного імені згідно з чинним технічним стандартом, рекомендується здійснювати тільки одним з двох способів на розсуд реєстранта:

  1. Шляхом заміни спеціальних символів на їх символічні назви англійською мовою (наприклад, "&" - "and", "/" - "slash", "." - "dot", "@" - "at" та ін.) , які за бажанням реєстранта можуть також бути виділені знаками "-" з обох сторін (наприклад, "&" - "-and-"). Символи " " (пробіл) та "_" (підкреслення) можуть бути замінені на символ "-".
  2. Шляхом видалення спеціальних символів з представлення Знаку у вигляді доменного імені, без їх заміни.

На прикладі знака «procter&gamble» можна отримати такі варіації домену:

  1. Procterandgamble.ua.
  2. Procter-and-gamble.ua.
  3. Proctergamble.ua.

Кожен з цих варіантів доступний власнику однойменної торгової марки. У першому випадку амперсант замінений на символічну назву «and», у другому – на символічну назву, котра додатково виділена тире з обох боків, і в третьому випадку амперсант зовсім видалений з домена.

Реєстрант самостійно вирішує, який із варіантів йому підходить. Тут також діє право придбання доменних імен з різним написанням.

Також в регламенті описано правило відображення в доменному імені римських цифр з торгової марки. Вони можуть відображатися шляхом їх чисельно-еквівалентного представлення арабськими цифрами. При цьому про таке бажання реєстрант повинен повідомити реєстратора шляхом направлення письмової заяви.

Проверка торговой марки и регистрация домена

Як відбувається реєстрація домену UA та перевірка відповідності знаку.

Подати на реєстрацію домен можна тільки після отримання Свідоцтва, тобто тоді, коли марка вже зареєстрована. Правилами не передбачено ніякого резервування або попередньої реєстрації імен, заявка приймається тільки у разі, якщо в ній зазначений номер Свідоцтва.

Сама процедура реєстрації доволі проста і складається з таких етапів:

  1. Перевірка домену.
  2. Введення даних про реєстранта.
  3. Оплата.

Якщо з перевіркою і оплатою все зрозуміло, то на моменті введення даних зупинимося трохи докладніше. Оскільки існує зв'язка «торгова марка-домен», то ім'я реєструється виключно на власника зареєстрованого позначення. При введенні даних необхідно переписати їх з самого Свідоцтва.

На практиці існують випадки, коли марка зареєстрована на декількох власників, а домен при цьому може мати тільки одного. У таких випадках є можливість вказати другого власника як адміністративний контакт домену.

Після оплати і подачі заявки реєстратор передає її адміністратору зони – компанії ТОВ Хостмастер. Вона, у свою чергу, проводить такі перевірки:

  • чи справді знак охороняється на території України;
  • чинність Свідоцтва (чи не закінчився термін його дії);
  • чи відповідає знак заявленому домену;
  • чи збігається власник марки із заявленим власником домену.

Підставою для відмови в реєстрації може послужити порушення будь-якого з перелічених пунктів. У разі відмови гроші будуть повернуті реєстранту, а заявка відхилена.

Що стосується помилок, наприклад, при визначенні власника домену, то це можна виправити і знов подати заявку на домен. Якщо причиною відмови стала невідповідність знака домену, виправити ситуацію допоможе тільки реєстрація потрібної торгової марки.

За регламентом термін розгляду заявки може займати до 14 днів, але, як правило, це відбувається швидше.

Советы по регистрации торговой марки для домена

Як правильно зареєструвати марку, щоб отримати потрібний домен UA?

Ми зібрали до купи декілька рекомендацій, дотримання яких, перед подачею заявки на реєстрацію торгової марки, допоможе отримати саме те доменне ім'я, яке вам необхідне:

  1. Реєструйте словесну торговельну марку.
  2. Заздалегідь перевірте таблицю транслітерації.
  3. Не використовуйте суперечливі шрифти і написання.
  4. Не використовуйте додаткові графічні елементи, котрі нагадують літери або цифри.

Виконання цих рекомендацій дозволить вам правильно зареєструвати торгову марку і отримати під неї потрібне доменне ім'я. У нашій компанії ми розробили спеціальний пакет в рамках якого пропонуємо клієнтам зареєструвати торгову марку для домену UA. Така реєстрація виконується за прискореною процедурою в одному класі і передбачає безкоштовну реєстрацію домену UA на один рік. Детальніше за посиланням: https://profitmark.ua/