Реєстрація торгової марки самостійно

Сьогодні багато людей починають свій власний бізнес. Сфери діяльності абсолютно різні від дрібного виробництва шоколадних цукерок, до великих заводів з переробки вторинної сировини. В незалежності від масштабів підприємства у них є багато спільного - всі вони повинні, як-то називатися.
На стадії розробки бізнес планів або просто ідей будь-який майбутній підприємець, вигадує ім'я свого творіння. На це йде не лічені години, а дні або навіть тижні. В муках вибираючи між сотнями варіантів, людина або команда приходять до однієї, найбільш, на їхню думку, вдалої назви.
Що робити далі з цією назвою? Можна просто зареєструвати однойменне підприємство і перейти до реалізації основного завдання бізнесу - виробництва товарів або надання послуг. Другий варіант отримати правовий захист вашого імені і зареєструвати торгову марку. Зробити це можна як самостійно, так і звернувшись до професіоналів - патентних повірених.
У нашій статті, ми хочемо акцентувати увагу на тому як зареєструвати торгову марку самостійно. Ми докладно розповімо, які підводні камені можуть чекати в процесі і на, що слід звернути увагу при самостійній реєстрації знака.

На що звернути увагу, реєструючи торговий знак самостійно.

самостійна реєстрація Перш за все, для загального розуміння, відмітимо, що процес отримання марки в Україні регулюється Законом України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг». Даний законодавчий акт повністю регулює весь процес, в ньому описані всі процедури і умови, які необхідно буде пройти, перш ніж отримати Свідоцтво на знак для товарів і послуг - так офіційно називається документ, який підтверджує реєстрацію торгової марки. За видачу такого документа в Україні відповідає Державна служба інтелектуальної власності та Державне підприємство « Український інститут промислової власності » (Укрпатент).

Ось етапи та можливі варіанти при самостійній реєстрації торгової марки:
1. Подача заявки в Укрпатент,
2. Проходження формальної експертизи,
3. Отримання рішення про успішну формальноу експертизу або зауваження за поданими документами,
4. Кваліфікаційна експертиза,
5. Отримання рішення про проходження кваліфікаційної експертизи або попередня відмова в реєстрації торгового знака
6. Державна реєстрація та публікація в бюлетені «Промислова власність»
7. Отримання свідоцтва на знак для товарів і послуг (ТМ)

Подача заявки в Укрпатент.

Що б правильно оформити заявку на реєстрацію слід визначитися з:

  • Видом торгової марки;
  • Країною, в якій буде зареєстрована марка;
  • Класами товарів і послуг

Основні види торговельних марок це: словесна, зображувальна і комбінована. Це означає, що можна отримати охорону, грубо кажучи, слова, логотипу (зображення) або комбінацію слова і логотипу.
Охорона на знак поширюється на території певної, обраної держави, сьогодні ми розповімо саме про особливості самостійної реєстрації марки в Україні, в наступних статтях і про міжнародну реєстрацію.
Існують так звані класи, які відображають інформацію про те, на що поширюється захист. Всього в Міжнародному класифікаторі товарів і послуг (МКТП) 45 класів. Вони так само розділені окремо на товари і на послуги. 1-34 це товари, інші відповідно послуги. Цей момент дуже важливий для майбутньої ТМ. Згідно Закону охорона буде поширюватися тільки на товари або послуги, які вказані при реєстрації. Щоб було більш зрозуміло, розглянемо це на прикладі: самостійно реєструємо марку «ІзВени» тільки для «33» класу (алкогольні напої, за винятком пива). Проходимо всі стадії і отримуємо марку. В цей же час, хтось інший реєструє однойменну марку «ІзВени», але вже для класу «32» (мінеральні і газовані води та інші безалкогольні напої). Таку реєстрацію допустить «Укрпатент» і це означає, що завтра на полицях магазину з'явиться не тільки ваше вино, а й наприклад мінеральна вода з такою ж назвою. Цей приклад говорить про те, що перед подачею заявки потрібно правильно підійти до підбору класів. Великі компанії часто реєструють марку у всіх 45 класах, звичайно, таке задоволення коштує дорого, але однозначно робить неможливим використання вашого бренду в інших сферах.

Проходження формальної експертизи.

Простими словами, формальна експертиза означає перевірку заповнення та оформлення заявлених документів вимогою законодавства, а також відповідність переліку класів актуальній версії міжнародного класифікатора. Прикладів оформлення заявок дуже багато в інтернеті і якщо все заповнено і вказано вірно, ви проходите цей етап і отримуєте рішення про успішне проходження формальної експертизи. Якщо ні, ви отримуєте зауваження за поданими документами і тоді у вас є два місяці на виправлення помилок і внесення уточнень.

Кваліфікаційна експертиза.

Цей етап є основним і ключовим в процесі реєстрації торгової марки. На цьому етапі співробітники Укрпатенту вивчають можливість видачі свідоцтва. Вони перевіряють схожість заявленого вами знака з вже зареєстрованими марками. Для цього проводиться так званий пошук на тотожність і схожість з вже зареєстрованими знаками.

Порада: Перед початком процедури самостійної реєстрації торгової марки ми рекомендуємо провести «попередній пошук». Це платна послуга, яку ви можете спокійно замовити у державного підприємства «Український центр Інноватика і патентно-інформаційних послуг». Вартість такої процедури від 770 гривень в залежності від кількості класів для перевірки (кожен клас + 144 грн.). Що дає попередній пошук? Результат пошуку покаже повну «картину» за поданими на реєстрацію і вже зареєстрованим маркам, а значить, ви зможете скорегувати знак який заявляється і зменшити можливість отримання відмови від реєстрації.
Приємний бонус: база вже зареєстрованих знаків знаходиться у відкритому доступі. Тепер кожен, самостійно, без праці і вкладення коштів зможе подивитися на які марки вже видані охоронні документи. Мінусом такого такої бази є відсутність поданих заявок.

Перевірити позначення можна використовуючі форму нижче:

Отримання рішення про проходження кваліфікаційної експертизи.

Час проведення кваліфікаційної експертизи, залежить від обраного терміну реєстрації. Мінімально при виборі прискореної процедури, це займає 3 місяці. У разі вибору більш тривалої процедури - від 4х місяців. Заявник дізнається про рішення шляхом отримання повідомлення поштою. У даній статті ми не торкнемося варіанту попередньої відмови, ми присвятимо цьому окрему публікацію і розповімо, як же бути в такому випадку.

Державна реєстрація та публікація в бюлетені «промислова власність»

Завершальним етапом в проходженні процедури самостійної реєстрації ТМ буде публікація інформації про вашу торгову марку в так званому бюлетені «Промислова власність». Це така собі книжка, що випускається все тим же Укрпатентом. Даний бюлетень випускається два рази на місяць, починаючи з 1993 року і містить інформацію про зареєстровані в певний період марки, промислові зразки і винаходи. До кінця не зрозуміло, навіщо в вік цифрових технологій та Інтернету випускати такий досить дорогий «бюлетень», але розповідаємо «як є».

Отримання свідоцтва на знак для товарів і послуг (ТМ)

Фінальна частина отримання свідоцтва на знак для товарів і послуг. Отримати цей документ можна безпосередньо у відомстві, а в разі якщо ви або ваш представник не прийде, свідоцтво буде відправлено рекомендованим листом на адресу для листування зазначену вами в документах. Виглядає свідоцтво досить просто, воно надруковано на бланку суворої звітності синього кольору. Документ містить інформацію про номер, під яким зареєстрований знак, дату реєстрації, підпис глави державної служби інтелектуальної власності України та відповідну печатку цієї організації. Термін дії документа - 10 років. У разі бажання продовжити термін дії необхідно буде продовжити свідоцтво. Робиться це за 6 місяців до його закінчення. Термін продовження складає так само 10 років.

Ця стаття покликана відповісти на питання про те як зареєструвати торгову марку в Україні самостійно. При цьому ми все ж рекомендуємо звертатися за такими послугами до професіоналів. Прорахувати вартість та подати заявку на реєстрацію можна на нашому сайті: https://profitmark.ua/