Доменне ім'я - адреса вашого сайту в мережі Інтернет. Адреса складається з самого імені (домену) і доменної зони. На сьогоднішній день існує більше 300 різних зон для реєстрації домену. Вони діляться на:

  • національні;
  • регіональні та субрегіональні;
  • міжнародні / загальні;
  • тематичні.


Крім цього, також розрізняють такі рівні доменів:

  • домени першого (верхнього) рівня;
  • домени другого рівня;
  • домени третього рівня.


Кілька прикладів для розуміння:

Домен Profitmark.ua - ім'я в національній доменній зоні верхнього рівня.

Ім'я Profitmark.kiev.ua - домен в регіональній зоні другого рівня.

Profitmark.com - ім'я в загальній (міжнародної) доменній зоні першого рівня.

Profitmark. International - теж верхній рівень зони домену, тематичний.

Домен ЮА: все, що треба знати

Доменне ім'я UA - національний домен України верхнього рівня.

Доменну зону UA наша країна отримала в 1992 році. 1 грудня того року його офіційно делегувала нам організація IANA (Internet Assigned Numbers Authority). Ця організація володіє функціями з управління просторами IP-адрес, доменів верхнього рівня. IANA перебуває під контролем ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) - міжнародної некомерційної організації по управлінню доменними іменами. Адміністратором зони UA в Україні є компанія Хостмастер. Вона володіє реєстром і технічною інфраструктурою, а діяльність здійснює через акредитованих реєстраторів.

За офіційною статистикою, в доменній зоні UA (на момент написання статті) зареєстровано понад 22 тисяч імен. Прийнято вважати, що саме ця доменна зона є найпрестижнішою і бажаною в українському сегменті Інтернету. Пов'язано це з одним особливим правилом реєстрації домену: купити домен UA можна виключно за наявності однойменної торгової марки. Це, в свою чергу, викликає довіру клієнтів і впливає на статус домену.

Правила домену UA

Правила реєстрації домена UA - торгова марка і перевірка власника.

Регламент особливостей реєстрації приватних доменних імен другого рівня в домені .UA - це правила, згідно з якими відбуваються будь-які дії з іменами. Тільки дотримуючись їх, клієнт може отримати реєстрацію. Здебільшого в регламенті все стандартно. Є тільки один пункт, про який ми розповімо докладніше:

Пункт 3.3. Приватні доменні імена другого рівня в домені .UA делегуються виключно у разі, якщо відповідне доменне ім'я повністю або його компонент другого рівня (до знака ".", але не включаючи цей знак), за написанням співпадає із Знаком, права на використання якого на території України належать відповідному реєстранту.

Простими словами - зареєструвати домен UA може тільки власник (правовласник) торгової марки, захист якої поширюється на Україну. Або особа, якій в законному порядку передано право на використання знака та реєстрації доменного імені. Тут є два варіанти:

  1. Торгова марка зареєстрована в Україні.
  2. Торгова марка зареєстрована за міжнародними угодами з поширенням охорони на територію України.

Найбільш популярне питання в мережі: чи можна зареєструвати домен UA без торгової марки? Відповідь - ні. Купити домен UA без торгової марки неможливо. Ніяк.

У будь-якому випадку, щоб отримати домен в зоні UA, необхідно або зареєструвати торгову марку, або отримати право на її використання одночасно з правом зареєструвати домен.

Варто згадати, що реєстрація імені проводиться тільки після фактичного отримання документа - Свідоцтва на знак для товарів і послуг. Пов'язано це з тим, що при реєстрації необхідно вказати номер Свідоцтва (українського чи міжнародного). На жаль, процедури резервування або бронювання таких імен не існує.

Розглянемо докладніше обидва можливих варіанти: міжнародна та національна ТМ.

Домен ЮА з Українською торговою маркою

Зареєструвати домен UA з українською торговою маркою.

Якщо ви власник торгової марки, зареєстрованої на території України, то ось покрокова процедура реєстрації домена:

  1. Перевірка домену UA.
  2. Вказівка ​​державного номера реєстрації ТМ.
  3. Введення даних про власника.
  4. Надання реєстратору документів про ТМ (на вимогу).
  5. Отримання рахунку на оплату.
  6. Оплата.

Виглядає все досить просто, так воно і є. Уточнимо лише, що вказувати дані про власника потрібно в суворій відповідності до Свідоцтва на знак для товарів і послуг. Це стосується імені, прізвища, по батькові та адреси реєстрації людини. У разі якщо ТМ зареєстрована на юридичну особу, потрібно вказувати дані компанії.

Домен ЮА з міжнародною торговою маркою

Зареєструвати домен UA з торговою маркою міжнародної реєстрації.

У разі якщо торгова марка зареєстрована не в Україні, а за Мадридською угодою (або в іншій країні), її захист повинен поширюватися на територію України. Для підтвердження взяття під охорону знака необхідно буде надати Сертифікат міжнародної реєстрації, в якому зазначено, що знак охороняється в Україні. Тільки при наявності такого документа ви зможете оформити домен UA.

При дотриманні вищеописаних правил, щоб зареєструвати домен, потрібні такі дії:

  1. Перевірка домену UA.
  2. Вказівка ​​державного номера реєстрації ТМ.
  3. Введення даних про власника.
  4. Надання реєстратору документів про ТМ (на вимогу).
  5. Отримання рахунку на оплату.
  6. Оплата.

Важливий момент: при наявності міжнародної ТМ власником домену виступає також власник - той, на кого зареєстрована марка.

Часто міжнародні компанії розвиваються на території інших країн через партнерів - дилерів або офіційних представників. Якщо такий представник хоче реєструвати домен на себе (а не на власника ТМ), то для цього існує певна процедура.

Домен ЮА за ліцензійною угодою

Реєстрація домену UA за ліцензійною угодою.

Як ми писали вище, власником домену UA може виступати або власник однойменної торгової марки, або особа, якій в законному порядку передано право на використання знака та реєстрації доменного імені. У Регламенті існує окремий пункт, який описує подібну ситуацію:

3.9.3. У разі, якщо безпосередньо реєстрант приватного доменного імені другого рівня не є власником свідоцтва України на знак для товарів і послуг - завіреної центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування державної політики у сфері інтелектуальної власності, публікації в офіційному бюлетені відомостей про передачу права власності на Знак або видачу ліцензії на використання Знака.

Ми часто реєструємо марки за міжнародною процедурою, та також часто до нас звертаються дилери або офіційні представники міжнародних компаній за реєстрацією домена UA. Зупинимося докладніше на цьому варіанті.

Отже, що потрібно, щоб зареєструвати домен UA за ліцензійною угодою?

Мабуть, найважливіший момент - наявність в ліцензійній угоді пункту про те, що власник знака доручає вам зареєструвати домен. В угоді потрібно обов'язково вказати, яке конкретно ім'я ви реєструєте. Наприклад, для марок на латиниці може бути кілька варіантів транслітерації. Тому вкрай важливо вказати конкретний домен. Таке ліцензійну угоду має пройти перевірку і бути зареєстрованим в центральному органі виконавчої влади - Державну службу інтелектуальної власності України.

При дотриманні вищеописаних вимог процедура покупки домену виглядає так:

  1. Перевірити домен UA.
  2. Вказати державний номер реєстрації ТМ.
  3. Ввести дані про ліцензіат.
  4. Надати реєстратору документи про ТМ (на вимогу).
  5. Отримати рахунок на оплату.
  6. Оплатити.
Скільки коштує домен ЮА?

Домен UA: ціна та інші особливості.

Вартість послуги з реєстрації домену UA в нашій компанії становить тисячу триста дев'яносто сім гривень на один рік. Максимальний термін продовження - 10 років.

Ціна, як видно, значно вище, ніж на інші українські і навіть міжнародні доменні зони. Купити цей домен дешево не вийде. Це ще одна причина, по якій такі імена вважаються престижними.

З одного боку, зазначена сума - це невеликі гроші, але не всі компанії готові витрачатися навіть на це. Багато хто вибирає дешеві домени. А якщо врахувати, що до вартості домену потрібно додати ще й ціну реєстрації торгової марки - виходить начебто пристойна сума. Але при цьому багато користувачів мережі Інтернет знають, такою процедурою не стануть морочитися якраз «фірми-одноденки», шахраї та інші недбайливі бізнесмени, які виберуть дешевий аналог без будь-яких документальних оформлень.

Термін реєстрації домену також вказано в Регламенті - максимально Адміністратор може розглядати заявку до 14 днів. На практиці це відбувається набагато швидше - за 3-5 робочих днів.

Якщо ви перебуваєте на етапі реєстрації торгової марки для домену UA, вам обов'язково потрібно прочитати статтю, яку ми писали раніше: https://profitmark.ua.

У цій статті більш детально розписано те, яку саме торгову марку потрібно зареєструвати, щоб отримати бажаний домен.

Торгова марка як гарантія отримання домену ЮА

Торгова марка - гарантія отримання домену UA?

На жаль, це не так. Торгова марка може реєструватися в 45-ти різних класах. Право на отримання однойменного домену буде у того, хто швидше подасть заявку на його реєстрацію. Тут, як і в процедурі реєстрації торгових марок, діє пріоритет подачі заявок. Якщо на момент отримання Свідоцтва потрібний вам домен зайнятий, тобто такі варіанти:

  1. Якщо торгова марка на кирилиці - ви можете вибрати інший домен, який по транслітерації збігається зі знаком. Якщо торгова марка латиницею, то такої можливості немає. Написання в останньому випадку може бути тільки одне.
  2. Ви можете перекупити доменне ім'я у власника без покупки торгової марки. В такому випадку вам не потрібно буде купувати саму ТМ, ви зможете просто переоформити домен на себе і свою марку.
  3. Можна почекати, поки домен закінчиться, і коли він виявиться у вільному стані, зареєструвати його на себе, на свою ТМ.

На жаль, саме через пріоритету в реєстрації домену, ми не можемо давати гарантії того, що, після отримання Свідоцтва на ТМ, ви зможете зареєструвати потрібний домен. При цьому перед реєстрацією ми проводимо повний пошук по базі поданих заявок і зареєстрованих знаків, що значно збільшує ваші шанси на отримання потрібного домену.

Домен UA - це приємний бонус до реєстрації торгової марки. Якщо ви вже є власником зареєстрованого позначення, однозначно варто купити домен. Це додасть цінності сайту і компанії в цілому.