Комп'ютер, який буде найпотужнішим у всьому світі, створюється в Китаї. Вчені планують випуск найпотужнішого пристрою, який зможе виконувати квінтильйон операцій за одну секунду.

Для Китаю це не перший суперкомп'ютер. Перший такий «монстр» був створений китайськими техніками і вченими ще в 2010 році. Після цього розробкою подібних обчислювальних апаратів стали займатися в Євросоюзі, США, Японії.

Всього в світі зареєстровано патенти на більш ніж 500 суперкомп'ютерів.

Один з найбільш потужних представників комп'ютерного світу був представлений китайськими фахівцями кілька місяців тому. Він отримав назву Sunway TaihuLight. Його продуктивність досягла рівня у дев'яносто три петафлопса. В якості порівняння, досить порівняти цю величину з показником комп'ютера, який вважався наймогутнішим в 2013. Цей сверхкомпьютер називався Titan і його потужність становила 17,59 петафлопс. Вже тоді вчені з Китаю заявляли, що Титан - це зовсім не межа і що робота зі створення надпотужного комп'ютера триває.

Найпотужніший комп'ютер

Національний оборонний комітет Китаю заявляв, що подібні моделі з надпотужними будуть відігравати провідну роль у розвитку більшості галузей життя і діяльності людства. Керівництво спочатку позначило мета створити пристрій, здатний обробляти квінтильйон операцій в секунду до 2020 року. Схоже, що вчені Китаю перевиконали план.

Де застосовуються надпотужні комп'ютери

На сьогоднішній день суперкомп'ютер Тяньхе-1, представлений на офіційній тематичної конференції в 2010 році в Китаї, використовується в самих різних сферах. Він корисний у тому числі в біофармацевтиці, виробництві високоточного обладнання, розвідці нафтових покладів та інших найважливіших сферах.

Читайте також: створена інноваційна батарея для гаджетів .

Кожен день він виконує мінімум 1400 найскладніших операцій. При цьому кількість користувачів, одночасно підключилися до нього, на продуктивності ніяк не відбивається. Без збоїв він може обслужити більше 1000 користувачів, які вводять абсолютно різні запити. Ще недавно це здавалося абсолютно неможливим.