Ніна Ткаченко - наш клієнт і засновниця AlmaxSolar Technology Ukraine - компанії, яка займається продажем і встаневленням сонячних електростанцій. AlmaxSolar побудувала понад дві сотні електростанцій по всій Україні.

AlmaxSolar

У 2016 році брат мого чоловіка Олексій, подорожуючи Європою, побачив сонячні електростанції і захотів встановити таку систему в своєму будинку, щоб продавати електроенергію за зеленим тарифом. Це було суттєвою економією, бо в Олексія триповерховий котедж і велика родина, і, відповідно, великі витрати на електроенергію. 

Зелений тариф - це державна система стимулювання виробництва електроенергії з альтернативних джерел: сонця, вітру, води за рахунок купівлі державою виробленої приватним сектором електроенергії за завищеними тарифами, які в 3-5 разів перевищують вартість електроенергії зі звичайних джерел (ТЕЦ, АЕС та ін.) . 

Так два брати почали навчання: спочатку вони займалися монтажем панелей як наймані працівники в компаніях, потім відкрили перше підприємство в Кривому Розі, а за рік - філію в Херсоні. 

 AlmaxSolar

 

ФІЗИКА - ЦЕ НЕ МОЄ

Максим став технічним директором AlmaxSolar, а мені запропонували вести фінанси, оскільки я довгий час працювала в торгівлі. У 2016 році ми брали участь в аграрній виставці. Там ми були одні з сонячними панелями. Люди підходили і питали, що це за безглуздя і навіщо ми з цим зв'язуємося. Проте там ми уклали перші п'ять контрактів.

 AlmaxSolar

Коли ми починали бізнес, у кожного було ще по дві роботи. Максим мав посаду на держпідприємстві і паралельно працював за освітою - він інженер теле-і радіокомунікацій. Я, за освітою психолог і викладач російської мови та літератури, працювала в дитячому садку і була репетитором. Очевидно, що фізика - це не моє. Однак це було б лише відмовкою. Ми цілодобово були на роботі, вкладали дуже багато сил в навчання: Максим приймав у мене "іспити", я згадувала шкільну програму з фізики, писала шпаргалки, вчила, чим відрізняється ват від кіловата і перший місяць взагалі не розуміла, як буду консультувати людей і укладати договори на великі гроші.

Перша угода мені вдалося укласти по телефону: я надала клієнту таку консультацію, що він сказав "Приїжджайте завтра, я готовий підписати договір".

 AlmaxSolar

 

КОМПАНІЇ, ЯКІ РАНІШЕ БУЛИ НАШИМИ КОНКУРЕНТАМИ, ТЕПЕР СТАЛИ КЛІЄНТАМИ

Ми надаємо клієнтам повну технічну консультацію, щоб точно розрахувати всі витрати і терміни окупності станції, після чого здійснюємо монтаж усіх систем під ключ і обслуговуємо встановлені нами станції. Усі вони підключені до системи моніторингу, і щоранку Максим контролює запуск усіх станцій, а ввечері дивиться, як вони працювали протягом дня. Якщо якась станція не працювала або працювала не на максимальній потужності, ми з'ясовуємо причину і, якщо не виходить усунути проблему за допомогою віддаленого доступу, то на наступний день можемо приїхати до клієнта. Додатково догляду панелі не потребують, бо очищуються природним шляхом завдяки спеціальному покриттю. 

Також ми пропонуємо клієнту поетапне встановлення, якщо на момент його звернення до нас він не має необхідних 16 000 - 17 000 доларів.

У нас в офісі встановлена сонячна електростанція і насос типу "повітря-повітря", який працює при температурі до -25. Ми повністю забезпечуємо себе електроенергією і не користуємося опаленням завдяки насосу, який гріє нас взимку і охолоджує влітку. Кожен клієнт може прийти до нас, щоб подивитися і зрозуміти, як все це функціонує.

 AlmaxSolar

Ми не працюємо з контрабандним товаром і даємо гарантію від чотирьох років на всі наші роботи, тому що не економимо, не пропонуємо зробити дешево і не припускаємося грубих помилок. Наприклад, ми ніколи на ставимо сонячні панелі на чорному металі, бо знаємо, що панель знаходиться в алюмінієвій рамці, а алюміній вступає в реакцію з чорним металом і починається корозія, яка переходить на саму панель, через що вона швидко виходить з ладу. Цьогоріч ми стали єдиною в Центральній Україні компанією, яка отримала право використовувати оцинкований метал для сонячних електростанцій від голландської компанії Walraven.

Тепер ми розвиваємо дилерську мережу. Ми також проводимо заходи з навчання та презентації обладнання разом з великими компаніями-дистриб'юторами, щоб запозичити їхній досвід і згодом теж стати дистриб'ютором.

 AlmaxSolar

 

ЄВРОПЕЙЦІ ВЖЕ ОКУПИЛИ СВОЇ ІНВЕСТИЦІЇ В ЗЕЛЕНУ ЕНЕРГЕТИКУ, БО ПОЧАЛИ ЦЕ РОБИТИ НАБАГАТО РАНІШЕ, НІЖ МИ

30-кіловатна сонячна електростанція приносить приблизно 5 000 євро на рік. Кожному власнику приходить квитанція з розрахунком, скільки станція виробила, скільки спожило домогосподарство і скільки продало. З усього обсягу енергії, який продаємо в мережу, ми платимо податки: податок на доходи і військовий збір.

Зараз в Україні дуже багато скандалів навколо зеленого тарифу, який діє до 2030 року. Багато політиків спекулюють на цій темі, говорячи, що Україна купує електроенергію за тарифом, вищим, ніж у Німеччині. Але потрібно розуміти, що в Німеччині вже ніби настав наш 2030 рік. Німецькі власники електростанцій вже відкористувалися своїм зеленим тарифом, окупили всі інвестиції і тепер продають державі електроенергію по 00,2 євро.

AlmaxSolar

Усі ці фейкові звинувачення створюються для того, щоб залякати людей і не давати їм інвестувати і розвивати в Україні зелену енергію. Але ми зупинятися точно не збираємося. 

Я звернулася за прискореною реєстрацією торговельної марки, щоб швидше узаконити бренд і розвивати франшизу: до нас зараз звернулася сімейна пара, яка хоче займатися встановленням сонячних панелей в Рівному, тож будемо просувати AlmaxSolar на Західній Україні.