Олег Олійник - наш клієнт і засновник Berrywood - органічної ферми, де вирощують малину, лохину, садову суницю і ожину. Олег розповів нам про сертифікацію продукції і про свої плани з розвитку агротуризму в мальовничій місцевості Харківщини.

Berrywood

Майже сім років тому ми з друзями приїхали в село Карайкозівка в Харківській області і одразу закохалися в приголомшливо красивий сосновий ліс з великими полянами. З радянських часів тут практично ніхто не жив, стояли лише похилені хатинки. Ми купили кілька будиночків і почали думати, що можна зробити в цьому унікальному місці, де протягом 30 років нічого не висаджували і не застосовували жодних нітратів. 

Berrywood

 

МИ ВИРІШИЛИ, ЩО БУДЕМО ВИРОЩУВАТИ ОРГАНІЧНІ ЯГОДИ

 Ми не розуміємо, як можна поливати хімією ягоду, яку даєш своїм дітям, тому від самого початку вирішили, що будемо займатися лише органічною ягодою. Для цього ми провели сертифікацію ферми як органічного виробництва, і тепер до нас щорічно приїжджає «Organic Standard», який включений до офіційного переліку сертифікаційних органів, визнаних в Європейському Союзі та Швейцарії. Також купили необхідну техніку, встановили ізраїльську систему крапельного поливу і фертигації, а у Краснокутському районі знайшли досвідченого, грамотного агронома, який веде виробництво. Є також постійна бригада, яка живе поруч і обслуговує ферму. До того ж ми розробили і випустили власну екологічну упаковку з 100% целюлози.  

Berrywood

Зараз ми маємо приблизно сім гектарів землі, де вирощуємо органічні малину, лохину, садову суницю і ожину. На жаль, в Україні люди поки ще не розуміють, що таке органічна продукція. Будь-яка бабуся на ринку називає свої продукти органічними, хоча існують чіткі критерії якості стандартів сертифікації, а речовини, якими «Organic Standard» дозволяє удобрювати продукти, на 30% відсотків дорожча за будь-які хімічні препарати. Ми продаємо ягоди по звичайній ринковій ціні, оскільки споживачеві, на жаль, складно пояснити і довести різницю між органічною і неорганічною ягодою.

Berrywood

Надалі, коли товарні партії будуть більшими, ми плануємо постачати їх як в Україні, так і в Європу. Експортом в ЄС уже протягом трьох років займається один з місцевих підприємців селища, з яким у нас вже є домовленості про спільні поставки.

Berrywood

 

МИ ХОЧЕМО ЗРОБИТИ НАШУ ФЕРМУ ЦЕНТРОМ АГРОТУРИЗМУ

Ми самі відпочиваємо на фермі сім'ями і хочемо зробити це місце центром агротуризму - щоб люди з усієї України могли приїжджати сюди відпочивати і збирати ягоди, купатися в озері і відвідувати Краснокутський дендропарк, заснований братами Каразіними - один з найстаріших дендропарків України, якому вже понад 200 років.

Berrywood

Просуваємо бізнес ми через Facebook, а торговельну марку Berrywood зареєстрували, щоб донести споживачеві, що таке органічна продукція.