Сергій Горбань - засновник агентства яхтового чартеру "H2O Yachts" і керівник яхтової школи. Тижні у безкрайніх просторах Атлантичного океану, екзотичні узбережжя Середземномор'я, острови і бухти, куди не потрапить масовий турист - усе це він пройшов під вітрилом. Сергій розповів нам, що необхідно, щоб орендувати яхту, як обрати маршрут і чи може круїз коштувати дешевше, ніж тиждень у хорошому турецькому готелі.

Сергій Горбань

Вітрильний спорт - це моя любов з першого погляду. У підлітковому віці ми з другом відвідували різноманітні секції - плавання, судномоделювання, гурток радіотелеграфістів. І одного разу друг запропонував мені щось нове. Ми перейшли по київському пішохідному мосту на Труханів острів до Матвіївської затоки, де проводили заняття клуб юних моряків, секція веслярів і вітрильна секція. Здалеку я побачив на траві невеликі спортивні яхточки, які готували до сезону - фарбували і лакували. Я зачаровано дивився на палуби яхт, розвал бортів, такелаж, скоби з незрозумілим чарівним призначенням - усе це захоплювало. Мене зарахували до екіпажу. У той час у Києві вітрильний спорт дуже добре був розвинений: ми багато готувалися, їздили на чемпіонати України. Я отримав розряд кандидата в майстри спорту, посідав призові місця на змаганнях. Згодом це стало для мене більшим, ніж хобі. Я брав із собою на яхти друзів і бачив, як у них блищать очі, як вони захоплюються, відкривають для себе красу нашої дніпровської природи - байдужим до яхт не залишався ніхто. І з 2008 року я почав організовувати прогулянки і круїзи на яхтах.

Сергей Горбань

 

ПОДОРОЖ НА ЯХТІ ДОЗВОЛЯЄ ПОБАЧИТИ МІСЦЯ, В ЯКІ НЕ ДІСТАНЕТЬСЯ ГОТЕЛЬНИЙ ТУРИСТ

Зараз у нас два сайти - h2ostudio.com.ua - прогулянки і круїзи по Дніпру - і h2oyachts.com - круїзи за кордон. Останні по суті нічим не відрізняються від звичайного туристичного бронювання: купуєте тур - тільки не в готель, а на яхту - летите в Грецію, Італію чи Хорватію, приїжджаєте в порт і заселяєтеся на борт яхти, на якій тиждень живете і подорожуєте островами.

Ми багато уваги приділяємо типу яхти, її характеристикам, побажанням клієнта, маршруту. Яхтові маршрути зазвичай проходять акваторіями з порізаною береговою лінією, з безліччю островів. Яхта йде далеко від берега, але все одно залишається в його видимості. Кожні дві години ми можемо заходити в мальовничі бухти чи зупинятися на безлюдних островах. У цьому плюси круїзу: ти сам обираєш маршрут і можеш відкрити для себе дивовижні місця, доступні тільки з води. 

Яхтовий чартер - це фактично оренда: яхту можна брати в оренду з найманим капітаном чи без, якщо ви вмієте самі нею керувати. Міжнародні права і ліцензію можна отримати в яхтовій школі. У нашій школі людина проходить курс теорії, складає іспит, проходить практику - на Дніпрі чи в морі - зазвичай у Греції. Морська практика краща, бо там можна отримати найбільш різнобічний досвід, оволодіти майстерністю, відпрацювати всі рефлекси. Пройшовши курси, людина отримує яхтову ліцензію і може брати яхту в чартер самостійно. Заняття з теоретичної частини коштують 5 000 - 7 000 грн, а практику курсанти можуть обрати самі: відпрацювати певну кількість годин занять з тренером на Дніпрі або вирушити з нами на тиждень у середземноморську флотилію. Участь курсанта у флотилії коштує € 350-650. Вони проводяться двічі на рік - на травневі та в середині жовтня, ми збираємо 12-15 яхт і катамаранів. Я беру участь як один з інструкторів. У наших флотиліях завжди є "lead boat" з досвідченими капітанами-інструкторами, які ведуть флот, а капітани і екіпаж інших яхт - вчорашні курсанти, які щойно отримали права. Так молоді капітани, перебуваючи під наглядом досвідчених інструкторів, у комфорті і безпеці отримують перший досвід самостійного керування яхтою. Ми подорожуємо так тиждень чи десять днів: відпочиваємо, купаємося, насолоджуємося природою і вчимося.

Сергей Горбань

Крім того, щороку ми організовуємо далеке спортивне плавання на яхтах Атлантичним океаном. Для більшості яхтсменів вийти з Середземного моря через Гібралтар, пройшовши Геркулесові стовпи, як колись древні греки, і побачити перед собою океан - це феноменальні емоції, випробування навичок і умінь яхтового капітана. Це те, чого прагне, напевно, кожен любитель яхтингу.

МИ ПРОПОНУЄМО КЛІЄНТАМ ВЕЛИКИЙ ВИБІР 

Ідеальна кількість людей для круїзу на яхті - 6-8. Усі розміщуються у трьох або чотирьох двомісних каютах. На борту все, як у готелі: є постільна білизна, рушники, туалетно-душові кабіни, простора кают-компанія для відпочинку та камбуз - велика обладнана кухня з посудом і столовими приборами. Загалом, усе, що потрібно для життя. Продукти можна купити в супермаркеті чи зробити з Києва замовлення за списком - вибрати, що і в якій кількості вам потрібно на борту, відправити туди, і до вашого приїзду на яхту в холодильнику вже буде все необхідне.

День на яхті зазвичай проходить приблизно так: ми прокидаємося в марині, де яхта швартується на ніч, снідаємо і виходимо в море; опівдні кидаємо якір у мальовничій бухті, купаємося, обідаємо, потім знову піднімаємо вітрила, щоб годині о 16-17 прибути в нове містечко на острові; надягаємо білі штани (куди без них!) і йдемо гуляти. Вечеряємо на яхті або в місцевому ресторанчику. Багато хто любить стояти під зірками на якорі в дикій бухті і пити вино, насолоджуючись розкішною середземноморською ніччю під погойдування яхти на хвилях.

Денні морські переходи ми намагаємося чергувати з береговими екскурсіями, щоб краще відчути місцеву культуру та історію, побачити пам'ятки, спробувати кухню, завести нові знайомства серед привітних місцевих жителів. На островах ми часто орендуємо мотоцикли, квадроцикли чи машини, заїжджаємо на ферми, дегустуємо сири, вина, оливкову олію. 

Сергей Горбань

 

Я ЗАВЖДИ ВІДМОВЛЯЮ КЛІЄНТІВ КУПУВАТИ ЯХТИ

Після повернення з яхтового круїзу людину переповнюють позитивні емоції від нового видовищного хобі, у неї часто з'являється думка "Я хочу купити власну яхту". Але правда в тому, що більшість людей їздить на море максимум два-три рази на рік. І для цього необов'язково мати власну яхту. Володіння яхтою - це витрати на її утримання, час на підготовчі роботи. Все це економічно невигідно. І тримати її можна тільки в одному порту. А якщо ти обираєш орендувати яхту, то навесні можеш поїхати, скажімо, на Кариби, улітку в Грецію, а восени - на Канари. І яхти ти можеш обирати різні. Яхтовий чартер розширює можливості людини: можна подорожувати в різні країни і акваторії, тестувати нові моделі яхт, не прив'язуючись до єдиного регіону і без витрат на утримання яхти. Але якщо вже людина все це спробувала і чітко розуміє, для чого їй власна яхта, то, звичайно, варто розглядати можливість покупки.

H2O Yachts є представником в Україні яхтових операторів, які тримають у себе на балансі флот яхт, обслуговують їх і готують до приїзду гостей. Ми - агентство яхтового чартеру: на сайті h2oyachts.com можна побачити в реальному часі асортимент яхт усіх операторів світу, порівняти ціни з актуальними знижками і промо-пропозиціями, зарезервувати і забронювати яхти в оренду. Завдяки дванадцятирічному досвіду роботи на ринку яхтового чартеру ми знаємо всі технічні характеристики яхт, найцікавіші регіони для яхтингу, а також репутацію і професіоналізм яхтових операторів у різних країнах. Ми радимо нашим клієнтам, в який місяць року яку країну краще вибрати, готуємо всі документи. Якщо це компанія молодих людей, яким потрібно більше вітру і вищі хвилі, спорт і адреналін - це один напрямок, а сімейним клієнтам із дітьми, які хочуть побільше сонця і теплішу воду в режимі релакс, ми пропонуємо відповідні для цього акваторії. Ми також експерти у виборі яхтових маршрутів і берегових розваг на шляху.  

Цей шаблонний спосіб "виліт чартером у суботу о 2 годині ночі, повернення в неділю о 23:00, ходимо групою, ні кроку вбік" суперечить яхтовому чартеру. Більшість людей все ж люблять незалежність і свободу дій, адже всі вже можуть самі купити квитки, оформити страховку. А до тієї ж Хорватію взагалі вигідніше їхати машиною, якщо у вас велика сім'я, тому що авіаквитки незручні й дорогі. Тобто туристи можуть як самостійно планувати частину подорожі до посадки на борт, так і звернутися до нас для надання трансферу. Стандартно яхтовий чартер проходить з 18:00 в суботу, коли ви приходите на борт яхти, до 09:00 наступної суботи, коли ви виїжджаєте з яхти. А план і графік ваших переходів усередині цих дат ви формуєте самостійно, до того ж, можете його міняти за бажанням. Цим яхтовий круїз вигідно відрізняється від пакетної відпустки в готелі.

Щодо планування подорожі, наші клієнти дуже самостійні, люблять скрупульозно порівнювати, хочуть кращу якість за найменшу ціну - і це правильно. Це економічна грамотність людей. Для цього на нашому сайті ми й відкрили пошуковик самостійного вибору яхт.

 БІЛЬШІСТЬ НАШИХ КЛІЄНТІВ ПОДОРОЖУЮТЬ З НАМИ СІМ'ЯМИ З РОКУ В РІК

Ми - перше в Україні агентство яхтового сервісу, яке на своєму сайті пропонує абсолютно прозорий пошуковик: в режимі онлайн по нашій базі людина може порівняти ціни на понад 6 000 різних яхт на різні дати в різних країнах. Інформація завжди актуальна і оновлюється щогодини. Для лояльних клієнтів у нас є дисконтні програми. Що раніше бронюєте, то більший вибір доступних яхт. У яхт тижневий графік, тому бронюємо ми їх з суботи по суботу. 

Найпопулярніші напрямки серед українських туристів - Греція, Хорватія, Туреччина, Італія, Іспанія, Азорські острови і Кариби. Вартість чартеру яхти залежить від трьох основних чинників: сезонності, віку яхти і її розміру. В середньому оренда на тиждень варіюється від 3000 € до 4000 €. Ця сума ділиться на кількість гостей на борту. Додаткові витрати - це капітан, переліт, трансфер з аеропорту в марину, продукти, витрачене паливо для яхти. Вартість послуг українського капітана - приблизно 130 € на добу, а іноземного - від 150 €: капітан керує яхтою і несе відповідальність за життя і здоров'я пасажирів. Яхту пасажири беруть з повним баком палива і повернути мають теж із повним баком. Порти і марини часто бувають платні, деякі досить дорогі, особливо, в Хорватії та в Італії: там ніч в марині може обійтися в 120-150 € з яхти. Однак у більшості випадків є варіант стати на якір біля міста безкоштовно: навколо вас буде чиста вода для купання і віддаленість від галасливих сусідів. При цьому від берегових розваг вас буде відокремлювати лише п'ятихвилинна прогулянка з вітерцем на надувному човні RIB з мотором, які входять у комплект кожної яхти.

З мого досвіду, середній чек на людину, включаючи всі перераховані витрати, виходить 1000-1500 €. Все залежить від звичок і вподобань клієнтів. Ціну можна порівняти з відпочинком в готелі на морі, але відчуття абсолютно нові, а каюти деяких яхт бувають крутіші за будь-які готельні номерів.

Сергей Горбань

 

ЩОРОКУ РИНОК ЯХТОВОГО ВІДПОЧИНКУ ЗРОСТАЄ НА 20%

Це показник зростання ринку до карантинних обмежень. Останні три місяці ми займалися перенесенням бронювань клієнтів на серпень і вересень. Процес іде дуже спокійно, всі з розумінням ставляться до ситуації. І все одно приходять наші постійні клієнти зі словами "Ну, не можемо ми без яхт, треба їхати". Більшість країн ЄС поки закриті для в'їзду туристів з України, а от Хорватія, за наявності в туриста підтвердження про бронювання яхти, повністю відкрита. Також при дотриманні певних умов відкриті Туреччина і Чорногорія. Сподіваємося, що скоро для нас без умови проходження карантину відкриють свої кордони Греція, Італія та Іспанія. 

Другий напрямок бізнесу Н2О - це оренда і чартер яхт у Києві на Дніпрі, де у нас є свій флот - вітрильні і моторні яхти для прогулянок і круїзів річкою. Ці яхти можна орендувати з нашими капітанами на нашому другому сайті - h2ostudio.com.ua.

Прогулянки на яхтах по Дніпру - це прекрасна можливість вирватися з міста на повітря і на воду, насолодитися приголомшливими видами Києва з води. Формат такої прогулянки обираєте ви: дво- або тригодинна прогулянка по річці для фотосесії або дівич-вечора, релакс-прогулянка на 4-5 годин з пікніком на безлюдному пляжі, корпоратив для колективу або бізнес-партнерів, захопливий трьох- або чотириденний круїз по заповідних місцях Канівського моря. Двох-тригодинна прогулянка на людину коштує 500-800 грн. 

Кілька років поспіль ми проводимо корпоративні регати на Дніпрі. Їхня мета - це тимбілдинг: на яхтах проводять тренінги, співробітники живуть під одним дахом, разом готують, разом керують яхтою, веселяться і відпочивають. Сонце, вітер, гарні краєвиди, маса подій щодня - усе це дуже об'єднує людей. 

H2O Yachts на ринку вже 12 років. Ми - успішна компанія, що має репутацію і впізнаваність серед клієнтів, тому реєстрація торговельної марки - це логічний і важливий крок для нас.