Едуард Сергійко - наш клієнт і співзасновник Trident Sound - виробника Hi-End звукового обладнання. Едуард розповів нам про лампові підсилювачі і Full Range акустичні системи, а також про те, що дає прослуховування музики на ламповій техніці.

Trident Sound

Проєкт був створений спільно з моїм колегою Володимиром Ульяновим. Ми маємо технічну освіту, закінчили Київський Політехнічний Інститут, працювали в Інституті Напівпровідників НАН України і обидва захоплювалися електронікою. Нам завжди подобалася класична музика, джаз, New Edge, ми часто збиралися разом, щоб послухати її і обговорити новини у сфері музичних технологій. Володимир ще на початку 90-х років створював експериментальні моделі лампових підсилювачів, які були засновані на доступній на той момент елементній базі колишнього Радянського Союзу. Сьогодні, через чверть століття, електроніка зробила великий крок вперед, дозволяючи реалізувати недоступні раніше ідеї, проте основа самого підсилювача, його душа, залишилася та сама - це добра і "тепла" звукова лампа. Крім самих лампових звукових підсилювачів, ми зайнялися вивченням і розрахунком акустичних камер, в результаті чого і визначили вектор нашої діяльності у сфері Hi-End.

Trident Sound

 

МИ ПРОДАЄМО НЕ ПРОСТО ПІДСИЛЮВАЧІ, А КОМПЛЕКТИ АКУСТИКИ

Вартість комплекту від Trident Sound з назвою Maestro Simplicity - від 10 000 євро. Вона залежить від типу ламп і відповідної акустики. У комплект входить сам ламповий підсилювач з обов'язковою системою захисту і автоматичною підтримкою режиму роботи ламп протягом усього терміну служби, пара підлогової Full Range акустики, фірмові кабелі для акустики і кабель для джерела звуку, гранітні підставки під акустику, стабілізатор для підсилювача. Акустичні системи комплектуються американськими Full Range динаміками від 4 до 8 дюймів з чутливістю від 88 до 95 дБ, які виробляються в Тайвані. Акустичні камери ми прораховуємо самі, акустика виготовляється в Україні з кількох шарів МДФ на високоточних фрезерних верстатах і покривається шпоном цінних порід дерева. Існує кілька варіантів підлогової акустики - з класичним, зворотним і з відкритим горном. Також ведуться розробки з виготовлення поличкової Full Range і коаксиальної акустики. Наш вибір динаміків заснований на цілісності акустичної сцени, що може дати тільки Full Range (широкосмугова) акустика: вихідний сигнал за допомогою активних і пасивних фільтрів ріжеться по частотах, що відповідають своїм діапазонам динаміків, а потім все це різноманіття необхідно "склеїти" докупи. Але, як казав Теодор Драйзер:  "Не можна розбиту чашку зробити цілої. Можна лише склеїти її та назвати цілою, але цілої вона від цього не стане".

Лампові Hi-End підсилювачі управляються сучасною електронікою. Вони оснащені системами контролю стану ламп, а також системами захисту. Завдяки цьому термін служби ламп в підсилювачі становить від 2500 до 5000 годин, що в звичайному режимі дає більше п'яти років роботи на одному комплекті ламп. Підсилювачі комплектуються перевіреними лампами серій EL34, KT88, а також 300B. Потужність лампових підсилювачів варіюється від 8 до 35 Вт в режимах А і АВ. Змінюючи лампи однієї серії в одному і тому ж підсилювачі, можна почути і відчути нові нотки в давно знайомих композиціях, відкриваючи для себе все нові й нові горизонти бездонного світу музики. 

Конструкція корпусу підсилювача складається з металу і дерева цінних порід, яке використовується на передніх і бічних панелях. Самі лампи прикриті вигнутим прозорим склом, яке легко знімається. На передній панелі підсилювача, крім режимів перемикача трьох входів і регулювання рівня потужності, є два стрілочні індикатори рівня відтворення з індикаторною підсвіткою. Усередині підсилювача використовується багаторівнева архітектура, що дозволяє проводити швидкий монтаж і налаштування окремих вузлів, а також є спеціально розраховані і виготовлені на замовлення в Україні трансформатори живлення, що дозволяють слухати не тільки класичну музику і джаз, а й рок, що не зовсім характерно для лампових підсилювачів.  

Ми розробляємо також серію лампових передпідсилювачів, лампових підсилювачів для навушників, гібридних RIAA коректорів.

Trident Sound

 

ЛЮДИ, ЯКІ ОДНОГО РАЗУ ПОЧУЛИ ЛАМПОВИЙ ЗВУК, "ЗАХВОРІВАЮТЬ" НИМ НАЗАВЖДИ

Лампову техніку розуміють люди, які цінують саме музику. Hi-End апаратура дає відчуття присутності прямо перед сценою. Лампова техніка - це техніка, яка «дихає» і «живе». Слухають на такій техніці переважно класичну та джазову музика. Така музика спонукає до усамітнення і спокійного урівноваженого стану. Для лампової техніки важливе місце розташування, оскільки будь-які предмети в кімнаті змінюють звукову картину. Кожна кімната унікальна і може привносити в музику свої звуки і призвуки. Тому в нас народилася лінійка з кількох типів акустичних систем - для великих приміщень і для невеликих кімнат, а незабаром з'явиться і ламповий підсилювач для навушників. 

ЛАМПОВА ТЕХНІКА - ЦЕ ВІЧНЕ

За своє життя кожна людина розвивається і проходить різні стадії, і з віком стає більш схильною до деяких речей, які недооцінювала і не розуміла в молодості: вона починає споглядати природу, слухати класичну і джазову музику... Тому більшість наших клієнтів - люди зрілого віку. Це покоління родом з СРСР, де джаз і рок вважалися інакомисленням, а вінілові пластинки відомих світових виконавців діставали підпільно.

У Європі та США інтерес до класичної і джазової музики, до Hi-End техніки значно вищий, тому кількість пропозицій набагато більша. Ця техніка там доступніша навіть при своїй досить високій вартості, оскільки вища купівельна спроможність. 

Ми регулярно беремо участь у виставках, орендуємо приміщення і робимо презентації нових розробок для власників аудіосалонів, які є нашими партнерами для просування Hi-End техніки. За оцінкою незалежних експертів з упевненістю можемо сказати, що ми кращі за багатьох європейських виробників: у нас висока якість акустики і підсилювачів, а ціна демократичніша. 

Наша мета - вихід на світовий ринок, а перший крок у цьому - Європа. У 2020 році частину планів нам довелося відкласти, зокрема демонстрацію нашої продукції на міжнародній виставці аудіо та відео у Варшаві. Ми сподіваємося, що вже цього року все стане на свої місця, і з'являться нові можливості.

Наша техніка - це власні розробки, тому нам важливо було оформити права на них. Торговельну марку ми зареєстрували ще й для того, щоб мати можливість заявити про себе не лише в Україні, а й за кордоном. Створили і логотип для бренду, в основі якого поєднуються наше коріння - український герб тризуб і класичний музичний інструмент арфа.