Кожна торгова марка, що зареєстрована на території України, має свій термін дії та, відповідно, дату закінчення. Законом України про охорону прав на знаки для товарів і послуг передбачено, що Свідоцтво діє протягом десяти років з моменту подачі заявки.

Продовження торгової марки

Як дізнатися про необхідність продовження торгової марки?

У реєстрі торгових марок на сайті Укрпатенту можна знайти, у поле під номером 181, дату закінчення дії Свідоцтва на знак для товарів і послуг.

Укрпатент завчасно відправляє власнику знака письмове повідомлення, але тільки на поштову адресу, що була вказана при подачі заявки. Якщо у цей момент ви знаходитесь за іншою адресою, повідомлення ви не отримаєте і позбавитесь тим самим можливості вчасно продовжити дію своєї торгової марки.

Виходячи саме з подібної ситуації, клієнти нашої компанії гарантовано сповіщаються про закінчення дії знака вже за 7 місяців до цієї події – з обов’язковою вказівкою на точну його дату і, у якості доповнення, із всією інформацією, що необхідна для продовження ТМ.

Як продовжити торговельну марку

Що потрібно щоб продовжити торговельну марку?

Закон передбачив для власників можливість продовження дії Свідоцтва ще на 10 років (без обмеження кількості продовжень). Для цього необхідно подати до Відомства відповідне клопотання та сплатити державне мито. Ініціювати продовження торгової марки власник може починаючи з 6-місячного терміну до дати закінчення її дії.

Ми у Profitmark цю послугу повністю автоматизували. Вам достатньо просто оплатити рахунок, всю іншу роботу зроблять наші фахівці.

Після проведення, на протязі 3-х місяців, всіх необхідних дій, інформація щодо терміну дії Свідоцтва буде змінена, і у реєстрі відображатиметься нова дата закінчення використання ТМ.

Не продовжив торгову марку що буде

Що буде, якщо не продовжити торговельну марку?

Якщо ви не продовжили свою торгову марку, її дія автоматично припиняється. Але при цьому, відповідно до законодавства, у її власника є ще 6 місяців, протягом яких зберігається можливість продовження ТМ – на жаль, вже зі штрафом. Відзначимо, що вартість продовження ТМ в цей період збільшується на 50% від загальної суми відповідного збору. Якщо ж і протягом цього часу марка не продовжується, то охорона позначення припиняється.

Але навіть і в цьому випадку не варто зневірятися! Закон України про охорону прав на знаки для товарів і послуг надає власнику ТМ, тепер вже колишньому, пріоритетне право на перереєстрацію. На практиці це означає, що ще протягом 3-х років після дати закінчення Свідоцтва ви маєте ви маєте першість у праві на перереєстрацію. Неприємним у цьому випадку є те, що цей процес забере вже дуже багато часу – стільки ж, скільки займає процедура нової реєстрації, стандартно – 18-20 місяців. І вартість така ж, як і при новій реєстрації.

Перевірити дату закінчення торговельної марки можливо використовуючи цю форму:

Отже, резюмуємо сказане вище

Звичайно, найоптимальніший варіант – продовжити торговельну марку протягом шести місяців до завершення її дії. У такому випадку ви витратите мінімум коштів у вигляді оплати лише збору за продовження. Якщо ж цього зробити з якоїсь причини не вдалося, у вас буде ще півроку після дати закінчення дії Свідоцтва, але вартість при цьому зросте у 1,5 рази. І останній варіант – право власника на перереєстрацію ТМ, котре зберігається за ним 3 роки після того, як знак припинив діяти. Цей варіант найбільш витратний і за часом, і за коштами.

На сьогоднішній день збори за продовження дії ТМ складають:

  • Один клас - 12000 грн.
  • Кожний наступний - 1200 грн.