Одне технічне відкриття може бути зареєстровано як у вигляді першого, так і у вигляді другого. Щоб зорієнтуватися в цій темі потрібно конкретизувати поняття.

Патент: винахід або корисна модель, поняття термінів

Патент - це документ, який є свідченням авторства і підтверджує право власника на застосування елемента патентування протягом конкретного часу.

Корисна модель - це відкриття, яке дає певний технічний результат. Це нематеріальний об'єкт, що має відношення виключно до якого-небудь технічного пристрою. Відмінні риси корисної моделі - це новизна і застосовність в промисловому плані.

Винахід - технічне рішення, що має відношення до будь-якого матеріального продукту, яке на матеріальному рівні вирішує технічне завдання.

Відмінності патенту на винахід і патенту на корисну модель?

Виходить, що виходячи з пояснень це майже ідентичні поняття. Однак між ними існують відмінності. І перше, і друге - це технічні рішення. Таке рішення в будь-якому варіанті має відповідати основним критеріям: бути новим, мати технічне застосування, відповідати винахідницькому рівню. Перші два параметри збігаються в обох випадках. Різниця полягає в наявності винахідницького рівня.

Якщо винахідницький рівень є - значить технічне рішення може вважатися винаходом, якщо немає - корисною моделлю. Відповідність вимогам визначається в ході експертизи після подачі заявки.

Існує думка, що корисна модель - це неповноцінне винахід і його автор дещо обділений в плані наданих прав. У реальності це не так. Така помилка базується на висновках, зроблених із законодавчих норм України.

Патент на корисну модель чи винахід

Терміни

Реєстрація винаходу триває до двох років, патент діє 20 років. Корисна модель патентується трохи більше півроку, і діє документ при цьому тільки 10 років.

Експертиза

Обсяг проведеної експертизи також різний. При патентуванні винаходів перевіряється формальна частина, тобто заповнення документів, після чого експертиза по суті оцінює сам винахід. При оформленні корисної моделі процес закінчується формальної експертизою.

Виходить, що охоронні документи в будь-якому випадку дають однакові права. При цьому корисна модель реєструється швидше, дешевше і простіше, за рахунок чого охороняється не 20, а 10 років.

Так як для оформлення корисної моделі не передбачена перевірка по суті, цей об'єкт набагато частіше пов'язаний з несумлінним ставленням і отриманням охорони на об'єкти, які насправді не підлягають реєстрації. Недолік в такому варіанті - відсутність перевірки на всесвітню новизну. Якщо в майбутньому хтось вирішить опротестувати дію патенту і зажадає визначення цього параметра, в разі відсутності унікальності документ може припинити свою дію.

Оформлення документів

Для обох варіантів реєстрації в Укрпатент подається однаковий пакет документів. Заявка в обох випадках повинна включати наступні дані:

- текст заяви;

- повний опис предмета патентування;

- схеми, формула;

- реферат.

Заява подається в Укрпатент, після чого може бути розпочато експертиза.

Чи можна обзавестися охоронним свідоцтвом на корисну модель і винахід одночасно?

Теоретично це неможливо. Однак, як показує практика, останнім часом є випадки одночасної подачі двох таких заявок. Заявники просто скорочують формулу, використану в заявці на патентування винаходу і застосовують її в варіанті з технічної моделлю. Так як зміна формули робить з винаходу цілком повноправну технічну модель, порушення закону технічно не відбувається. Виходить, що документ охорони для винаходу можна отримати навіть після того, як цей же об'єкт був зареєстрований в ролі корисної моделі.

Переваги патентування

Технічний винахід не підлягає обов'язковому патентуванню. Реєструвати їх потрібно з метою захисту, так як це єдиний спосіб зробити це ефективно. Без документа, що засвідчує реєстрацію, довести свою правоту в патентних спорах майже неможливо.

Якщо права патентовласника порушуються, він може зажадати негайного відновлення справедливості і подальшої компенсації збитку.

Крім захисту предметів інтелектуальної власності, патентування дає ще кілька переваг.

Наприклад, власник охоронного документа може давати дозвіл на використання його творіння, отримуючи при цьому матеріальну вигоду.

Патент може фігурувати в статутному капіталі підприємства як нематеріальний актив. При цьому сума, в яку оцінюється патент, може увійти до складу цього фонду або бути поставлена на баланс.

З роками економічна важливість патенту може істотно зрости. При цьому сам патент може стати джерелом прибутку. Така вигода цілком логічна, так як плоди розумової праці повинні приносити вигоду своєму творцеві.

реєстрація патенту на винахід або корисну модель