Отримати виняткові права на власне позначення в Україні може кожний бажаючий цього підприємець, а також особа, що займається некомерційною діяльністю. Це можуть зробити як юридичні, так і фізичні особи шляхом проходження певної процедури – реєстрації торгової марки.

Хто реєструє ТМ?

Український інститут інтелектуальної власності

За реєстрацію торгових марок в Україні відповідає державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності», яке входить до структури Міністерства економічного розвитку і торгівлі.
Саме ця організація видає Свідоцтво про реєстрацію торгової марки, а також реєструє й інші об'єкти інтелектуальної власності: патенти, корисні моделі, винаходи. До повноважень інституту входить проведення формальних та кваліфікаційних експертиз об'єктів інтелектуальної власності на відповідність їх умовам надання правової охорони на території України.

Подавати документи на проведення таких експертиз та, відповідно, отримання торгової марки може кожен бажаючий. Для цього не потрібно мати якийсь певний статус, досить виявити своє бажання і подати у визначеному порядку документи встановленого зразка.

Раніше ми вже публікували велику статтю на тему «Самостійна реєстрація торгової марки».

Птентний повірений України

Патентні повірені України

Якщо ж самостійна реєстрація вами не сприймається, ви не хочете витрачати на це свої сили, нерви й час, то саме для такого випадку існують патентні повірені.

Патентні повірені – це професіонали в сфері інтелектуальної власності, які пройшли спеціальне навчання і атестацію на право займатися такою діяльністю. Ці люди покликані консультувати заявників, подавати від їх імені заявки на отримання торгових марок, патентів та інших об'єктів інтелектуальної власності, а також представляти відповідні права своїх клієнтів.

Звернення до патентних повірених ідеально підходить для компаній та фізичних осіб, які не мають часу на підготовку і заповнення необхідної документації. Основною перевагою повірених перед особами, що звернулися до них, є їх компетенція у даному питанні. Досвідчений патентний повірений, який зареєстрував не один торговий знак, зможе не просто подати заявку, а й провести попередню перевірку торгової марки, заздалегідь і точно оцінити шанси на успішну реєстрацію вашого позначення.

Перевірити позначення можна використовуючі форму нижче: